Onko hallitusohjelma ”lukematta paskaa” vai hyvinvointivaltion pelastus?

Orpon tulevan hallituksen toimintaa ohjaava ohjelma julkaistiin tänään pitkän odotuksen jälkeen. Ennakkoon ohjelman sanottiin olevan ”lukematta paskaa” tai vaihtoehtoisesti hyvinvointivaltion pelastus. Pikaisella perehtymisellä se ei vaikuttaisi olevan kumpaakaan.

Orpon konservatiivihallituksen tilannekuva on oikea, mutta hallitusohjelmaan kirjatut johtopäätökset ja toimenpiteet ovat laajalti täysin vääriä. Toisissa olosuhteissa ohjelma voisi toimiakin. Mutta vallitsevissa olosuhteissa ohjelma kurittaa pahiten niitä, joilla tässä maassa menee jo valmiiksi huonoimmin ja todennäköistä on, että tämä huono-osaisten joukko vain laajenee.

Kipeitä päätöksiä olisi jouduttu tekemään olisipa hallitukseen päätynyt kuka tahansa – kaikki ymmärtävät tämän. Mutta Orpon hallitus ei suunnittele vain kipeitä päätöksiä, vaan myös todella huonoja päätöksiä. Huonoja ja jopa haitallisiakin päätöksiä ei voi perustella vaikealla lähtötilanteella tai kriiseillä.

Orpon hallitus osti sovun ideologisella rahankäytöllä julkisesta taloudesta välittämättä. Ilman miljardien löysää käyttöä, ohjelma olisi voinut olla tavalliselle suomalaiselle paljon parempi. Ideologisen rahankäytön lisäksi hallitus tekee lukuisia puhtaan ideologisia päätöksiä, joista on muissa maissa ja menneisyydessä koitunut paljon enemmän haittaa kuin hyötyä. Nämä ideologisten linssien läpi tehdyt valinnat tulevat tekemään aivan tavallisten työssäkäyvien ja opiskelevien suomalaisten elämästä tukalaa.

Olen aidosti huolissani siitä, ettei kaikki pysy enää mukana. Vaikuttaa, että hallitus on pahasti vieraantunut ihmisten arjesta heti alussa. Kaikkien mukana pitäminen on ollut tämän maan menestyksen ja vaurauden kantava voima. Maatamme nyt vaivaavat ongelmat, kun nämä periaatteet on unohdettu. Pitkäaikaistyöttömyys, nuorison pahoinvointi ja sote-kriisi ovat kaikki useiden vuosien tai vuosikymmenten lyhytnäköisen politiikan seurausta, jolle nyt tarjotaan jatkoa.

Monet ulkoiset kriisit – etenkin koronapandemia sekä hintojen ja korkojen nousu – on saanut yhä useamman voimaan huonosti. Hallitusohjelma iskee näihin ihmisiin kaikkein pahimmin. Sairaat, opiskelevat, työttömät ja pienipalkkaiset tulevat olemaan äärimmäisen kovilla.

Isot rakennemuutokset jää lopulta tekemättä. Odotin toiveikkaasti, että kokoomuksen sanelema hallitusohjelma rakentaisi Suomea kohti innovatiivista, elinvoimaista, hyvinvoivaa ja elintason nousuun tähtäävää tulevaisuutta. ”Kannustimiksi” tarjotaan kuitenkin käytännössä pelkkää piiskaa rohkeiden ja innostavien uudistusten asemesta. Ei tämä ainakaan omissa kirjoissani ole kovin kannustavaa.

Lisäksi monet vaikeat päätökset on sysätty hamaan tulevaisuuteen. Ohjelmassa lukee peräti 159 kertaa ”selvitetään”. Näistä iso osa on maahanmuuttoa koskevassa osuudessa. Vaikuttaa pahasti siltä, että vaikka neuvottelu oli pitkä ja ohjelma oli melko yksityiskohtainen, jäi paljon asioita auki. Tämä ei yleensä lupaa hyvää hallituksen yhtenäisyydelle ja jotkut joutuvat pettymään pahasti.

On ohjelmassa toki hyviäkin juttuja – ei se ole ”lukematta paskaa” kuten vasemmistosta lausuttiin. Tästä voi vielä tulla ihan siedettävä lopputulos, kunhan lainsäädäntövaiheessa muistetaan, että terve, hyvinvoiva ja onnellinen yhteiskunnan jäsen haluaa ja jaksaa työllään ja toimeliaisuudellaan työskennellä paremman huomisen puolesta, ja että hyvä terveys, hyvinvointi ja onnellisuus ovat myös turvallisen ja vakaan yhteiskunnan perusta.