Kansalaisuudelle 40 000 euron tuloraja?

Hallitusneuvotteluissa on mediatietojen mukaan suunniteltu Suomen kansalaisuuden saamisen ehdoksi 40 000 euron vuositulorajaa.

On aivan uskomaton hutilaukaus, jos tällaisia maahanmuuttolinjauksia on hallitusneuvotteluiden lopputuloksena luvassa. On vaikea edes ymmärtää, miten tällainen järjettömyys on keksitty, kun minkään neuvottelevan puolueen ohjelmassa mitään tällaisia mielivaltaisia kansalaisuuden saannin tiukkoja tulorajaehtoja ei esitetä.

40 000 euron tuloraja tarkoittaisi esimerkiksi sitä, ettei ulkomailta muuttanut sairaanhoitaja, joka on hoitanut asiansa moitteettomasti, oppinut kielen, maksanut verot ja kotoutunut Suomeen voisi ikinä saada Suomen kansalaisuutta.

Hän ei voisi esimerkiksi siten koskaan äänestää eduskuntavaaleissa häntä itseään koskevista päätöksistä tai siitä, miten hänen maksamat verovarat käytetään vain siksi, että hän sattuu tekemään töitä alalla, jolla on keskimääräistä huonompi palkkaus.

Kansalaisuutta ei voisi myöskään saada lastenhoidon työntekijät, ajoneuvojen kuljettajat, talonrakennuksessa työskentelevät tai monet muillakaan tavallisilla aloilla työskentelevät. Suomen 15 yleisimmässä ammatissa 13:ssa tienataan alle 40 000 euroa vuodessa.

En myöskään itse olisi voinut saada kansalaisuutta, jos 40 000 euroa olisi ollut kansalaisuuden saannin ehto. En ole 17 Suomessa asutun vuoden aikana ikinä tienannut sote-alan ammattilaisena noin paljoa.

Samalla se olisi tarkoittanut kohdallani sitä, että en esimerkiksi olisi voinut asettua ehdolle eduskuntavaaleissa.

Kirjoitin eduskuntavaalien jälkeen näin: ”pelkästään ehdokkaaksi pääseminen ja äänestäminen ovat minulle äärimmäisiä etuoikeuksia. En olisi synnyinmaassani voinut ikinä taustani vuoksi äänestää, saati unelmoida vaikuttavani yhteiskuntaan ehdokkaana”.

Nyt hallitusneuvotteluissa suunnitellaan kiristyksiä, jotka veisivät Suomea suuntaan, joka muistuttaa lähinnä synnyinmaatani Irania. Tällaisilla rajoilla synnytämme paarialuokan, jonka työpanos kelpaa kyllä, mutta jolle perusoikeudet eivät kuulu. Onko tällainen kasti-Suomi, jossa ihmisen yhteiskunta-arvo riippuu hänen tulotasostaan, todella jonkun tavoite?

Ei kansalaisuuden tule olla mikään palkkio vain parhaiten tienaaville. Vai onko jonkun mielestä oikeasti 50 000 euroa tienaava koodari jotenkin automaattisesti oikeutetumpi kansalaisuuteen kuin 32 000 euroa tienaava hoitaja? Käsittämätöntä.

Kansalaisuuden saannin ehtoja voidaan kiristää, jos niin halutaan. Tällöin ehdoksi kannattaisi asettaa kriteereitä, jotka mittaavat kansalaiskelpoisuutta ja integroitumista Suomeen. Tällainen vuosituloraja ei sitä tee vaan se mittaa lähinnä sitä, mille alalle tulija on työllistynyt. Samalla on hyvä muistaa, että Suomen kansalaisuuden saannin ehdot ovat jo nykyiselläänkin melko kireät.

Tänään hallitusneuvottelut olivat ajautua umpikujaan, kun RKP:lle ei kelvannut hallitusneuvotteluiden maahanmuuttolinjat. Julkisuuteen ei kerrottu, mihin muutoksiin perussuomalaiset lopulta taipuivat, mutta todella toivon, että tällainen täysin päätön reunaehto sai luvan lentää roskakoriin.