Onko hallitusohjelma ”lukematta paskaa” vai hyvinvointivaltion pelastus?

Orpon tulevan hallituksen toimintaa ohjaava ohjelma julkaistiin tänään pitkän odotuksen jälkeen. Ennakkoon ohjelman sanottiin olevan ”lukematta paskaa” tai vaihtoehtoisesti hyvinvointivaltion pelastus. Pikaisella perehtymisellä se ei vaikuttaisi olevan kumpaakaan.

Orpon konservatiivihallituksen tilannekuva on oikea, mutta hallitusohjelmaan kirjatut johtopäätökset ja toimenpiteet ovat laajalti täysin vääriä. Toisissa olosuhteissa ohjelma voisi toimiakin. Mutta vallitsevissa olosuhteissa ohjelma kurittaa pahiten niitä, joilla tässä maassa menee jo valmiiksi huonoimmin ja todennäköistä on, että tämä huono-osaisten joukko vain laajenee.

Jatka lukemista ”Onko hallitusohjelma ”lukematta paskaa” vai hyvinvointivaltion pelastus?”

Suomen kulutus vaatisi neljän maapallon resurssit

Tänään on Suomen ylikulutuspäivä.

Se tarkoittaa sitä, että meidän osuus maapallon uusiutuvista luonnonvaroista on tältä vuodelta kulutettu loppuun. Luonnonvarojen suhteen me elämme siis 300 % yli varojemme.

Miettikää, jos eläisimme julkisen talouden osalta yhtä leväperäisesti 300 % yli varojen. Se tarkoittaisi, että ottaisimme joka vuosi yli 200 miljardia uutta velkaa. Sitä pidettäisiin apokalyptisena katastrofina. Luontoresurssien suhteen emme kuitenkaan ole puoliksikaan yhtä huolissamme, vaikka käsillämme voi ihan todellisuudessa ollakin apokalyptinen katastrofi.

Jatka lukemista ”Suomen kulutus vaatisi neljän maapallon resurssit”

Vihreä siirtymä on vientimahdollisuus, jota Suomen ei kannata tyriä

Suomi elää viennistä. Julkisen talouden tasapainottaminen jää haaveeksi ilman menestyksekästä tavaroiden ja palveluiden vientiä Suomesta maailmalle. Samaan aikaan on tiedossa, että ilmastonmuutoksen hillintä ja luontokadon pysäyttäminen edellyttävät mittakaavaltaan massiivisia investointeja maailmanlaajuisesti. Vihreä siirtymä tarkoittaa käytännössä uutta teollista vallankumousta pois fossiilitaloudesta, ja se tietää valtavaa kysyntää kestäville ratkaisuille.

Suomalaisyritysten yhteenliittymä Climate Leadership Coalition yhdessä konsulttiyhtiö Boston Consulting Groupin kanssa onkin arvioinut vihreän siirtymän olevan Suomelle jopa sadan miljardin vientimahdollisuus. Se on samaa kokoluokkaa kuin nykyinen vienti kokonaisuudessaan. Mahdollisuuksia löytyy esimerkiksi akkuteollisuudessa, teollisuuden dekarbonisaatioteknologiossa, edistyneissä biojalosteissa ja kasviproteiineissa. Kehittämällä, tuottamalla ja viemällä skaalautuvia ilmastoratkaisuita Suomi voi olla paljon kokoaan suuremmassa roolissa ilmastonmuutoksen hillinnässä – ja hyötyä edelläkävijänä siitä huimasti.

Jatka lukemista ”Vihreä siirtymä on vientimahdollisuus, jota Suomen ei kannata tyriä”