Orpon hallituskin luovuttanut talouskasvun suhteen?

OP-ryhmä alensi tällä viikolla ennustetta Suomen kuluvan vuoden talouskasvusta. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä ilmoitti epäilyksensä, että OP:n madallettu kasvuennuste on hänen nähdäkseen edelleen liian korkea.

Suomi kaipaa kipeästi kasvua. Voisi siis kuvitella, että hallituspuolueissa ei vain keskityttäisi ihmettelemään, mistä Suomeen saadaan talousongelmiin helpottavaa kasvua, vaan asialle tehtäisiin nopeasti korjaavia toimenpiteitä. Nimittäin leikkaamalla ei Suomea saada kuntoon – sen pitäisi olla tässä vaiheessa jo kaikille selvää. Päinvastoin esimerkiksi Nordean viime viikkoisen talouskatsauksen mukaan leikkaukset ovat yksi keskeinen syy sille, miksi Suomi oli taantumassa myös viime vuonna, ja miksi velka ja alijämä vain jatkavat kasvua.

Mäkelän epäilykset talouskasvusta kuvaavat hyvin hallituksen talouspolitiikan epäonnistumista. Talouspolitiikka on niin epäonnistunutta, ettei edes hallituspuolueiden johdosta näköjään uskota enää siihen, että Orpon ja Purran johdolla Suomi saataisiin sille kasvu-uralle, josta koko muu maailma on nauttinut jo monta vuotta putkeen.

Jatka lukemista ”Orpon hallituskin luovuttanut talouskasvun suhteen?”

Orpo ja Purran tilinpäätös: järkyttävät 15.24 miljardia uutta velkaa

Valtio otti viime vuonna hengästyttävät 15.24 miljardia uutta velkaa. Tämä näkyy Valtionkonttorin toissa päivänä julkaisemista tilastoista. Vastaavaa uutta velkamäärää ei ole nähty kuin 1990-luvun lamassa ja koronapandemian pahimpana vuotena.

Orpon ja Purran ensimmäisen budjettivuoden velanotto ylittää koronapoikkeusvuosi lukuun ottamatta reilusti kaikki edellisen hallituskauden vuodet. Vain pahimpana koronavuonna velkaannuttiin enemmän – mutta Orpon ja Purran 15.24 miljardin viime vuoden uusi velka ei jää edes kovinkaan paljoa tuostakaan jälkeen.

Edellistä hallitusta moitittiin (osin syystäkin) holtittomasta velanotosta. Kokoomus, perussuomalaiset sekä media olivat toistuvasti julistamassa, millaista ”velkapommia” tuolloin kasattiin. Missä ovat nyt kirkuvat kirjoitukset, kun Orpo ja Purra ottavat miljardikaupalla enemmän velkaa?

Jatka lukemista ”Orpo ja Purran tilinpäätös: järkyttävät 15.24 miljardia uutta velkaa”

Purra on väärässä: pienet tuloerot eivät ole ongelma vaan talouskasvun lähde

Valtiovarainministeri Purra väitti tänään blogikirjoituksessaan, että Suomen ”liian pienet tuloerot ovat ongelma”. ”Liian pienet tuloerot ovat ongelma” -väite kuuluu nykytutkimuksen valossa niihin ihan samoihin tatcherilaisiin ja reaganilaisiin voodoo-talousteorioihin kuin trickle-down-ilmiöt ja Lafferin käyrät, joihin vedoten usein perustellaan leikkauksia, jotka tekevät vähäosaisten elämästä mahdollisimman kurjaa.

Suomen talouden ongelmien syy ei ole liian pienissä tuloeroissa. Keskeiset syyt haasteisiimme löytyvät vanhenevasta väestöstä, joka pienentää työvoiman kokoa ja kasvattaa palvelutarvetta, kuten terveydenhuoltoa ja hoivaa. Vanheneva väestö tekee investoinnit vähemmän houkutteleviksi ja rajaa yritysten mahdollisuutta kasvaa. Nämä ovat ne asiat, jotka tulisi ratkoa talousongelmien korjaamiseksi.

Mm. OECD:n ja IMF:n tutkimusten mukaan tasainen tulonjako lisää talouskasvua – eli juuri päinvastoin kuin Purra esittää. Tämä johtuu siitä, että talouskasvun synnyttävä yritystoiminta edellyttää vakaata investointimaaperää, jonka tasaisen tulonjaon tuoma yhteiskuntarauha takaa. Lisäksi tasaisen tulonjaon maissa koko yhteiskunnan osaamispotentiaali saadaan optimaalisesti käyttöön, kun varallisuus ei määrää ihmisen mahdollisuuksia. Epätasaisen tulonjaon maissa vähäosaisten potentiaali menetetään. Suomen pankki on kirjoittanut jo monta vuotta sitten hyvää analyysin tasaisen tulon jaon ja talouskasvun positiivisesta yhteydestä kertovasta tutkimuksesta.

Jatka lukemista ”Purra on väärässä: pienet tuloerot eivät ole ongelma vaan talouskasvun lähde”