Kirsikoita kakusta ja rusinoita pullasta

Historiallisen laajat lakot pysäyttävät Suomen. Orpon hallitus yhdessä elinkeinoelämän kanssa ovat ajautuneet täydelliseen yhteentörmäykseen ammattiyhdistysliikkeen kanssa. Suomen työmarkkinat ovat ajautuneet ennen näkemättömään umpisolmuun.

Koska analyysini seuraavat osat tulevat olemaan erittäin kriittistä Orpon hallituksen toimien tarkastelua, aloitetaan kirjoitus toteamalla, että jaan kuitenkin hallituksen tavoitteet. Kirjoitin jo esimerkiksi ennen eduskuntavaaleja, että työnteon kannustimia on parannettava ja työllistämisen esteitä on purettava. Suomen työmarkkina ei mukaudu monellakaan tapaa nykypäivän tarpeisiin ja niitä tulee kyllä uudistaa ottamaan huomioon 2020-luvun ominaispiirteet, joita meidän 1960-70-luvuilta peräisin oleva malli ei huomioi.

Orpon hallituksen keinot ovat kuitenkin luvalla sanoen erittäin karut hyvin monella tapaa. Suomen työmarkkinapolitiikassa on pyritty vuosikymmenet työnantajien ja työntekijöiden reilun vallan tasapainoon. Tälle pohjalle on rakentunut pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan luottamusperusta. Jo hallitusohjelman julkaisun jälkeen oli selvää, että näin röyhkeä ja epätasapainoinen työmarkkinavallan uusjako tulee kostautumaan ja niin on nyt käymässä.

Jatka lukemista ”Kirsikoita kakusta ja rusinoita pullasta”

Hallitus pitää suomalaisia lusmuilijoina, jotka pitää pakottaa töihin väkipakolla

Ovatko suomalaiset patalaiskoja lusmuilijoita, jotka elävät mieluiten minimitoimeentulolla ja ryhtyvät tekemään töitä vasta, kun heidät ajetaan nälkiintymisen partaalle?

Hallitusohjelman työosion kirjausten perusteella tämä vaikuttaa olevan konservatiivihallituksen ajatus suomalaisista. Itselleni suomalaiset ovat aina näyttäneet velvollisuudentuntoiselta ja ahkeralta kansalta, joka tekee työtä isommin mukisematta oman ja yhteisen edun eteen. Olen aina ajatellut, että suo, kuokka ja Jussi kuvaa juuri oikein suomalaista työnteon tärkeyden mentaliteettia.

Hallitus ei kuitenkaan näytä ajattelevan näin. Näyttää pikemminkin siltä, että Orpolle ja Purralle on tärkeintä tarjota suomalaisille porkkanan muotoista keppiä ilman ymmärrystä toimenpiteiden seurauksista. Orpon ja Purran esiintyminen eilen A-Studiossa osoitti karulla tavalla, miten pihalla hallituksen pääarkkitehdit ovat suomalaisten arkitodellisuudesta sekä siitä, millaisia seurauksia hallitusohjelman kirjauksilla on.

Jatka lukemista ”Hallitus pitää suomalaisia lusmuilijoina, jotka pitää pakottaa töihin väkipakolla”

Onko hallitusohjelma ”lukematta paskaa” vai hyvinvointivaltion pelastus?

Orpon tulevan hallituksen toimintaa ohjaava ohjelma julkaistiin tänään pitkän odotuksen jälkeen. Ennakkoon ohjelman sanottiin olevan ”lukematta paskaa” tai vaihtoehtoisesti hyvinvointivaltion pelastus. Pikaisella perehtymisellä se ei vaikuttaisi olevan kumpaakaan.

Orpon konservatiivihallituksen tilannekuva on oikea, mutta hallitusohjelmaan kirjatut johtopäätökset ja toimenpiteet ovat laajalti täysin vääriä. Toisissa olosuhteissa ohjelma voisi toimiakin. Mutta vallitsevissa olosuhteissa ohjelma kurittaa pahiten niitä, joilla tässä maassa menee jo valmiiksi huonoimmin ja todennäköistä on, että tämä huono-osaisten joukko vain laajenee.

Jatka lukemista ”Onko hallitusohjelma ”lukematta paskaa” vai hyvinvointivaltion pelastus?”