Onko hallitusohjelma ”lukematta paskaa” vai hyvinvointivaltion pelastus?

Orpon tulevan hallituksen toimintaa ohjaava ohjelma julkaistiin tänään pitkän odotuksen jälkeen. Ennakkoon ohjelman sanottiin olevan ”lukematta paskaa” tai vaihtoehtoisesti hyvinvointivaltion pelastus. Pikaisella perehtymisellä se ei vaikuttaisi olevan kumpaakaan.

Orpon konservatiivihallituksen tilannekuva on oikea, mutta hallitusohjelmaan kirjatut johtopäätökset ja toimenpiteet ovat laajalti täysin vääriä. Toisissa olosuhteissa ohjelma voisi toimiakin. Mutta vallitsevissa olosuhteissa ohjelma kurittaa pahiten niitä, joilla tässä maassa menee jo valmiiksi huonoimmin ja todennäköistä on, että tämä huono-osaisten joukko vain laajenee.

Jatka lukemista ”Onko hallitusohjelma ”lukematta paskaa” vai hyvinvointivaltion pelastus?”

Vihreät Nato-puolueeksi – hakemuksen jätön jälkeisestä ajasta ryhdyttävä keskustelemaan

Vihreät on nyt virallisesti Nato-jäsenyyttä kannattava puolue! Asiasta päätettiin tämän päivän puoluevaltuuskunnan kokouksessa.
Oma Nato-kantani muuttui myönteiseksi jo ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Raportit kielletyistä aseista, sotarikokset Butshasta sekä kaikki muut Ukrainassa tapahtuneet kamaluudet sekä Venäjän poliittisen johdon totaalinen julmuus ja häikäilemättömyys ovat vain vahvistaneet näkemystäni siitä, että Suomelle oikea paikka on Natossa eikä sen ulkopuolella.

Nähdäkseni alkaa näyttämään sataprosenttisen varmalta, että Suomi jättää Nato-hakemuksen ja kyse on enää lähinnä siitä, miten nopeasti se tapahtuu. Kuitenkin kuten esimerkiksi Atte Harjanne tänään totesi, jäsenhakemuksen jättäminen ei suinkaan tarkoita, että ulko- ja turvallisuuspoliittinen keskustelu tulisi päätökseen. Päinvastoin tuolloin alkaa keskustelu siitä, millainen Nato-maa meistä voisi tulla.
Koska pidän hakemuksen jättämistä lähes selvänä, menin myös itse puheessani vähän asioiden edelle herätelläkseni keskustelua ajasta Nato-hakemuksen jättämisen jälkeen. On arvioitu, että jäsenhakuprosessi voisi kestää jopa 12 kuukautta hakemuksen jättämisestä. Se on pitkä aika etenkin, kun moni asiantuntija pitää tuota aikaa kaikkein kriittisimpänä.

Jatka lukemista ”Vihreät Nato-puolueeksi – hakemuksen jätön jälkeisestä ajasta ryhdyttävä keskustelemaan”