Orpon hallituksen likainen työ sysätään hyvinvointialueille

Orpon hallitus saatiin kasaan ennätyspitkän väännön jälkeen ja sen rivit on lähteneet rakoilemaan ennätyslyhyen yhteiselon jälkeen. Ensimmäinen ministeri on jo eronnut ja hallituksen toimintakyky on jo nyt hyvin kyseenalainen.

Myrskyisiä aikoja lienee luvassa myös tulevaisuudessa. Hallitusohjelmassa leikataan suomalaisten julkisista palveluista ja tuista noin kolme miljardia. Se on ennen kuulumattoman suuri summa ja esimerkiksi perussuomalaiset ovat jo ennen vaaleja ilmoittaneet, etteivät he suostu leikkaamaan suomalaisten palveluista.

Eniten hallitus pyrkii leikkaamaan sosiaali- ja terveyspalveluista. Niihin kohdistetaan 1,4 miljardin leikkaukset. Se tarkoittaa väistämättä kovia aikoja sairaalle suomalaiselle ja alalla työskentelevälle Sari Sairaanhoitajalle.

Jatka lukemista ”Orpon hallituksen likainen työ sysätään hyvinvointialueille”

Onko hallitusohjelma ”lukematta paskaa” vai hyvinvointivaltion pelastus?

Orpon tulevan hallituksen toimintaa ohjaava ohjelma julkaistiin tänään pitkän odotuksen jälkeen. Ennakkoon ohjelman sanottiin olevan ”lukematta paskaa” tai vaihtoehtoisesti hyvinvointivaltion pelastus. Pikaisella perehtymisellä se ei vaikuttaisi olevan kumpaakaan.

Orpon konservatiivihallituksen tilannekuva on oikea, mutta hallitusohjelmaan kirjatut johtopäätökset ja toimenpiteet ovat laajalti täysin vääriä. Toisissa olosuhteissa ohjelma voisi toimiakin. Mutta vallitsevissa olosuhteissa ohjelma kurittaa pahiten niitä, joilla tässä maassa menee jo valmiiksi huonoimmin ja todennäköistä on, että tämä huono-osaisten joukko vain laajenee.

Jatka lukemista ”Onko hallitusohjelma ”lukematta paskaa” vai hyvinvointivaltion pelastus?”

Jos talous halutaan kuntoon, pitää sote laittaa kuntoon

Tulevan hallituskauden tärkein tehtävä on laittaa suomalaisten terveys kuntoon.

Suomessa on aivan turha haaveilla kestävästä taloudesta tai 80 prosentin työllisyysasteesta samalla, kun tuhannet ihmiset odottavat jopa kaksi vuotta psykiatriseen hoitoon pääsyä, hoitajapula ruuhkauttaa päivystykset sekä leikkaussalit ja työelämästä poistuu jatkuvasti hoitamattomien psyykkisten ja fyysisten vaivojen vuoksi kasvava joukko ihmisiä.

On aivan varma, että hoitojen lykkääminen tai jopa kokonaan hoitamattomuus käy monta kertaa kalliimmaksi kuin terveydenhuollon kunnostaminen ja henkilöstöpulan pikainen kuntoon laittaminen. Onko jonkun mielestä onnistuminen, kun sydänsairaita lapsia lennätetään ulkomaille leikkauksiin hoitajapulan vuoksi? Siksi sote-politiikka on myös kovaa talouspolitiikkaa, puhumattakaan toimivan terveydenhuollon inhimillisestä ulottuvuudesta.

Jatka lukemista ”Jos talous halutaan kuntoon, pitää sote laittaa kuntoon”