Orponomics: veroalennuksia velaksi taloudesta välittämättä

Riikka Purra ja perussuomalaiset sanoivat ennen vaaleja, ettei Suomessa ole varaa veronalennuksiin tässä taloustilanteessa.

Olen tästä Purran ja perussuomalaisten kanssa täsmälleen samaa mieltä.

Siksi onkin ihmeellistä, mihin Purran lupaus unohtui ja miksi hallitus aikoo madaltaa veroastetta todella reilusti sekä antaa avokätisiä veroalennuksia kaikkein parhaiten toimeentuleville samalla, kun hyvinvointivaltion peruspalveluista leikataan rajusti ja valtio velkaantuu 10 miljardin vuosivauhtia.

Tänään kerrottiin, että ensi vuonna verotulot vähenevät odotuksia enemmän ja velkaa joudutaan todennäköisesti ottamaan jopa enemmän kuin elokuussa suunniteltu 10 miljardia. Alennamme siis veroja velaksi tulevien sukupolvien piikkiin. Eihän meillä tällaiseen pitäisi olla varaa?

Jatka lukemista ”Orponomics: veroalennuksia velaksi taloudesta välittämättä”

Hallitusohjelman talousosiossa haisee kokoomuslainen kaverikapitalismi ja perussuomalainen takinkääntö

Tässä kirjoituksessa tarkastelen Orpon tulevan hallituksen hallitusohjelman talousosiota (sivut 9-18 ja liitteet A, B, C ja D).

Kokoomus on käytännössä saanut läpi kaikki puolueen ja kokoomuksen etupiirien tavoitteet julkiselle taloudelle. Perussuomalaiset (Riikka Purra) puolestaan vakuutti ennen vaaleja, ettei se ”suostu leikkaamaan suomalaisille tärkeistä palveluista ja sosiaaliturvasta”. Nyt niistä leikataan jopa yli kolme miljardia euroa – arviolta yli 80% leikkauksista tulee näistä kohteista, joihin ei pitänyt koskea. Ovatko perussuomalaiset nukkuneet neuvotteluissa vai miten tämä on mahdollista?

Se ei ollut yllätys, että julkista taloutta tasapainotetaan. Kaikki puolueet jakoivat tämän näkemyksen jo ennen vaaleja. Keinot julkisen talouden tasapainottamiseen ja uudet menolisäykset ovat kuitenkin hyvin kyseenalaisia ja todennäköisesti myös hyvin haitallisia pitkän aikavälin talouden kestävyyden ja yhteiskunnan vakauden kannalta.

Jatka lukemista ”Hallitusohjelman talousosiossa haisee kokoomuslainen kaverikapitalismi ja perussuomalainen takinkääntö”

Onko hallitusohjelma ”lukematta paskaa” vai hyvinvointivaltion pelastus?

Orpon tulevan hallituksen toimintaa ohjaava ohjelma julkaistiin tänään pitkän odotuksen jälkeen. Ennakkoon ohjelman sanottiin olevan ”lukematta paskaa” tai vaihtoehtoisesti hyvinvointivaltion pelastus. Pikaisella perehtymisellä se ei vaikuttaisi olevan kumpaakaan.

Orpon konservatiivihallituksen tilannekuva on oikea, mutta hallitusohjelmaan kirjatut johtopäätökset ja toimenpiteet ovat laajalti täysin vääriä. Toisissa olosuhteissa ohjelma voisi toimiakin. Mutta vallitsevissa olosuhteissa ohjelma kurittaa pahiten niitä, joilla tässä maassa menee jo valmiiksi huonoimmin ja todennäköistä on, että tämä huono-osaisten joukko vain laajenee.

Jatka lukemista ”Onko hallitusohjelma ”lukematta paskaa” vai hyvinvointivaltion pelastus?”