Kokoomuksen verolupaksien hyödyt valuisivat lähinnä suurituloisille

Nyt se on laskettu virallisesti: Kokoomuksen rummuttamat veronkevennykset ei hyödyttäisi pienituloisia ollenkaan. Jopa tavalliselle palkansaajalle hyödyt ovat varsin mitättömät, kympin tai maksimissaan pari kuukaudessa. Esimerkiksi alle 1400 € / kk tienaavalle – kuten esimerkiksi opiskelijoille, joille kokoomus esittää myös muita leikkauksia – hyöty olisi pyöreät nolla euroa.

Veroalen hyödyt valuvat – yllätys yllätys – kaikkein parhaiten tienaaville. Suurituloisimmalle kymmenykselle annettaisiin miljardipotista neljännes. Samalla kolme pienituloisinta tulokymmenyksien ryhmää saisivat potista vain rippeet – yhteensä 10 prosenttia.

Eihän tässä ole mitään järkeä. Etenkin pienempituloiset ja tavalliset palkansaajat ovat juuri ne, jotka kipuilevat kohonneiden hintojen ja nousseiden korkojen kanssa. Samalla kokoomus aikoo leikata sosiaaliturvaa ja terveydenhuoltoa, mikä tekisi monen pienituloisen elämän vielä aiempaa tukalammaksi. Käytännössä kyseessä olisi tulonsiirto heikompiosaisilta parempiosaisille.

Työn ja yrittäjyyden verotusta pitäisi keventää Suomessa, mutta ei sitä niin pidä tehdä, että hyödyt valuvat vain jo valmiiksi parhaiten toimeentuleville ja heikompiosaisten tilannetta kurjistetaan entisestään. Kokoomuksen esityksestä loistaa poissaolollaan niin oikeudenmukaisuus kuin kansantaloudellinenkin järkevyys.

Lisäksi miljardin veroale tietenkin heikentää miljardilla valtion taloutta, josta kokoomus väittää olevan kovasti huolissaan. Kokoomuksen retoriikka olisi aika paljon uskottavampaa, jos se ei kiihkeästi ajaisi vaurainta kansanosaa hyödyttävää ideologista veroalea tässä taloustilanteessa. Huolestuttavinta on se, että kokoomus vaikuttaa olevan valmis leikkaamaan mieluummin koulutuksesta, terveydenhuollosta ja jopa maanpuolustuksesta kuin tarkastelemaan uudelleen sen ehdottamien veroleikkausten järkevyyttä.

Suomen verotus tarvitsee rakenneuudistusta. Meidän pitäisi verottaa enemmän sitä, mitä haluamme vähemmän (päästöjä, haittoja ja kestämätöntä kulutusta) ja vähemmän sitä, mitä halutaan enemmän (työtä ja toimeliaisuutta). Uudistuksen pitää kuitenkin olla oikeudenmukainen ja hyvinvointivaltion rahoituksen turvaava. Maanpuolustusta, koulutusta, terveydenhuoltoa tai julkisen talouden kestävyyttä ei pidä laittaa alttiiksi lyhytnäköiselle veroidealismille.