Hallitus pitää suomalaisia lusmuilijoina, jotka pitää pakottaa töihin väkipakolla

Ovatko suomalaiset patalaiskoja lusmuilijoita, jotka elävät mieluiten minimitoimeentulolla ja ryhtyvät tekemään töitä vasta, kun heidät ajetaan nälkiintymisen partaalle?

Hallitusohjelman työosion kirjausten perusteella tämä vaikuttaa olevan konservatiivihallituksen ajatus suomalaisista. Itselleni suomalaiset ovat aina näyttäneet velvollisuudentuntoiselta ja ahkeralta kansalta, joka tekee työtä isommin mukisematta oman ja yhteisen edun eteen. Olen aina ajatellut, että suo, kuokka ja Jussi kuvaa juuri oikein suomalaista työnteon tärkeyden mentaliteettia.

Hallitus ei kuitenkaan näytä ajattelevan näin. Näyttää pikemminkin siltä, että Orpolle ja Purralle on tärkeintä tarjota suomalaisille porkkanan muotoista keppiä ilman ymmärrystä toimenpiteiden seurauksista. Orpon ja Purran esiintyminen eilen A-Studiossa osoitti karulla tavalla, miten pihalla hallituksen pääarkkitehdit ovat suomalaisten arkitodellisuudesta sekä siitä, millaisia seurauksia hallitusohjelman kirjauksilla on.

Jatka lukemista ”Hallitus pitää suomalaisia lusmuilijoina, jotka pitää pakottaa töihin väkipakolla”

Vihreä siirtymä on vientimahdollisuus, jota Suomen ei kannata tyriä

Suomi elää viennistä. Julkisen talouden tasapainottaminen jää haaveeksi ilman menestyksekästä tavaroiden ja palveluiden vientiä Suomesta maailmalle. Samaan aikaan on tiedossa, että ilmastonmuutoksen hillintä ja luontokadon pysäyttäminen edellyttävät mittakaavaltaan massiivisia investointeja maailmanlaajuisesti. Vihreä siirtymä tarkoittaa käytännössä uutta teollista vallankumousta pois fossiilitaloudesta, ja se tietää valtavaa kysyntää kestäville ratkaisuille.

Suomalaisyritysten yhteenliittymä Climate Leadership Coalition yhdessä konsulttiyhtiö Boston Consulting Groupin kanssa onkin arvioinut vihreän siirtymän olevan Suomelle jopa sadan miljardin vientimahdollisuus. Se on samaa kokoluokkaa kuin nykyinen vienti kokonaisuudessaan. Mahdollisuuksia löytyy esimerkiksi akkuteollisuudessa, teollisuuden dekarbonisaatioteknologiossa, edistyneissä biojalosteissa ja kasviproteiineissa. Kehittämällä, tuottamalla ja viemällä skaalautuvia ilmastoratkaisuita Suomi voi olla paljon kokoaan suuremmassa roolissa ilmastonmuutoksen hillinnässä – ja hyötyä edelläkävijänä siitä huimasti.

Jatka lukemista ”Vihreä siirtymä on vientimahdollisuus, jota Suomen ei kannata tyriä”

Kokoomuksen verolupaksien hyödyt valuisivat lähinnä suurituloisille

Nyt se on laskettu virallisesti: Kokoomuksen rummuttamat veronkevennykset ei hyödyttäisi pienituloisia ollenkaan. Jopa tavalliselle palkansaajalle hyödyt ovat varsin mitättömät, kympin tai maksimissaan pari kuukaudessa. Esimerkiksi alle 1400 € / kk tienaavalle – kuten esimerkiksi opiskelijoille, joille kokoomus esittää myös muita leikkauksia – hyöty olisi pyöreät nolla euroa.

Veroalen hyödyt valuvat – yllätys yllätys – kaikkein parhaiten tienaaville. Suurituloisimmalle kymmenykselle annettaisiin miljardipotista neljännes. Samalla kolme pienituloisinta tulokymmenyksien ryhmää saisivat potista vain rippeet – yhteensä 10 prosenttia.

Eihän tässä ole mitään järkeä. Etenkin pienempituloiset ja tavalliset palkansaajat ovat juuri ne, jotka kipuilevat kohonneiden hintojen ja nousseiden korkojen kanssa. Samalla kokoomus aikoo leikata sosiaaliturvaa ja terveydenhuoltoa, mikä tekisi monen pienituloisen elämän vielä aiempaa tukalammaksi. Käytännössä kyseessä olisi tulonsiirto heikompiosaisilta parempiosaisille.
Jatka lukemista ”Kokoomuksen verolupaksien hyödyt valuisivat lähinnä suurituloisille”