Jos talous halutaan kuntoon, pitää sote laittaa kuntoon

Tulevan hallituskauden tärkein tehtävä on laittaa suomalaisten terveys kuntoon.

Suomessa on aivan turha haaveilla kestävästä taloudesta tai 80 prosentin työllisyysasteesta samalla, kun tuhannet ihmiset odottavat jopa kaksi vuotta psykiatriseen hoitoon pääsyä, hoitajapula ruuhkauttaa päivystykset sekä leikkaussalit ja työelämästä poistuu jatkuvasti hoitamattomien psyykkisten ja fyysisten vaivojen vuoksi kasvava joukko ihmisiä.

On aivan varma, että hoitojen lykkääminen tai jopa kokonaan hoitamattomuus käy monta kertaa kalliimmaksi kuin terveydenhuollon kunnostaminen ja henkilöstöpulan pikainen kuntoon laittaminen. Onko jonkun mielestä onnistuminen, kun sydänsairaita lapsia lennätetään ulkomaille leikkauksiin hoitajapulan vuoksi? Siksi sote-politiikka on myös kovaa talouspolitiikkaa, puhumattakaan toimivan terveydenhuollon inhimillisestä ulottuvuudesta.

Vain terveet, hyvinvoivat ja onnelliset ihmiset jaksavat tehdä töitä paremman huomisen eteen. Me emme tarvitse demarien terveystarkastusohjelmia tai muita ihmetemppuja. Sen sijaan tarvitsemme kohdennettuja, ennaltaehkäiseviä ja tehokkaita ratkaisuja, jotka on todettu toimiviksi, mutta jätetty Suomessa lyhytnäköisyydessä tekemättä. Hoitajapula puolestaan saadaan ratkaistua vaihtamalla Finlandiatalon juhlavalaisut ja itsetulostettavat kiitoskortit riittävään rahoitukseen, työolojen paranemiseen ja ulkomaisen työvoiman rekrytointiin.

Leikkaukset ihmisten terveyteen eivät ole säästö. Kestävä talouspolitiikka katsoo yhden vuoden budjettikirjaa pidemmälle. Se on hyvä muistaa, kun ensi kaudella ryhdytään tasapainottamaan taloutta.