Perussuomalaiset vastustavat kansalaisaloitteella perussuomalaisten leikkauksia

En enää tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa. Perussuomalaisten paikallisyhdistys kerää nimiä kansalaisaloitteeseen, jolla vastustetaan hallituksen päätöksiä sairaalapalveluiden alasajosta ja sote-määrärahojen leikkauksista. Näistä leikkauksista ovat vastanneet päävastuullisina perussuomalaisten omat ministerit: sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso ja valtiovarainministeri Riikka Purra.

Sinänsä Savonlinnan perussuomalaisten paikallisyhdistys on kyllä täysin oikealla asialla vastustaessaan hallituksen sosiaali- ja terveyspalveluiden alasajoa. Mutta onhan se nyt vähintäänkin hämmentävää, että hallituksessa esitetään kovanaamaista saksienheiluttelijaa ja piiritasolla vastustetaan oman puolueen ministerien toimintaa.

Se ei myöskään ihmetytä, että hallituksen sote-leikkaukset alkavat herättämään kiivasta vastustusta. Kouvolan päivystyksen alasajosuunnitelmat saattoivat olla yksi syy siihen, miksi perussuomalaiset ottivat kaupungissa lähes -9%-yksikön kannatuslaskun EU-vaaleissa.

Kun sairaalaverkoston alasajosta uutisoitiin syksyllä 2023, riensivät perussuomalaiset yhdessä muun hallituksen kanssa ilmoittamaan, että kyseessä on vain virkamiesluonnos eikä tällaista alasajosuunnitelmaa ikimaailmassa tultaisi edistämään. Ja kas kummaa, keväällä 2024 tätä lähes täsmälleen identtistä suunnitelmaa ollaan panemassa täytäntöön. Vain RKP:lle rakkaat ruotsinkielisten alueiden sairaalapalvelut säästyivät.

Valitettavasti sote-säästöt uhkaavat romuttaa kaikki sote-uudistukselle asetetut tavoitteet. Eikä kyse ole siitä, etteikö Suomessa olisi varaa pitää huolta terveydenhuollosta vaan siitä, että meillä ei haluta siihen laittaa riittävästi rahaa. Se on poliittinen päätös, että käytämme selvästi verrokkimaita vähemmän rahaa terveyteemme.

Osmo Soininvaara kuvasi leikkauspäätöksiä hyvin. Laki kyllä vaatii, että hoitoa tulee saada, mutta rahoitus ei vastaa sitä, mitä laki lupaa. Soten rahoitusaukko on suurin piirtein sen kokoinen, että meidän pitäisi rajata esimerkiksi kaikki yli 65-vuotiaille annettavat syöpähoidot pois terveydenhuollosta. Tätä sote-leikkaukset käytännössä tarkoittavat, vaikka leikkauspäätöksistä päättävät eivät sitä suoraan uskalla sanoakaan.

Suomalaiset, ml. Savon perussuomalaiset, kuitenkin huomaavat jo nyt, mitä leikkaukset tulevat aiheuttamaan. Ne tulevat väistämättä heikentämään ihmisten edellytyksiä saada terveen elämän turvaavaa hoitoa.

Sairauksien hoitamatta jättäminen taas tulee pitkässä juoksussa monella tapaa hyvin kalliiksi. Hallitukselta unohtuu taas kerran täysin se, että tämän päivän leikkaus ei välttämättä ole huomisen säästö.