Vauhtisokeus leikkauksissa uhkaa viedä Suomen kurjistusten tielle

Kokoomus julkisti tänään tavoittelevansa KUUDEN MILJARDIN sopeutusta seuraavan neljän vuoden aikana. Tämä tahti on yksinkertaisesti liian raju, vaikka meillä olisi ennennäkemättömän kiihkeä nousukausi, jota meillä ei siis ole. Sen sijaan olemme orastavassa taantumassa ja Venäjän hyökkäyssodan tuomassa poikkeustilanteessa.

Taloutta pitää tasapainottaa, mutta vaikuttaa siltä, että vauhtisokeus on nyt kaapannut osan poliitikoista. Enkä ole ajatusteni kanssa yksin. Esimerkiksi Sixten Korkman on puhunut noin kolmen miljardin sopeutustarpeesta. Ekonomistit Mika Maliranta ja Jukka Appelqvist kertoivat viime viikolla, ettei välittömiä valtavia leikkaustarpeita ole, vaikka sopeutuksia pitääkin alkaa tekemään nopeasti.

Liian kova leikkaustahti vaarantaa hyvinvointivaltion ja pahimmillaan vie edellytykset hyvältä työllisyydeltä ja talouskasvulta. Sitä suunnatonta työtä, jota hyvinvointiyhteiskunnan rakentamiseksi on vuosikymmenten aikana tehty ei saa altistaa lyhytnäköisille pikavoitoille. Olen aivan varma, ettei suomalaiset ole halukkaita hyvinvointivaltion purkutalkoisiin.

Erityisen huolissani olen miljardin leikkauksesta, jota kokoomus suunnittelee sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin. On kuin puolue ei olisikaan kuullut hoitojonoista, potilasturvan jatkuvasta vaarantumisesta, hoitajapulasta, väestön vanhenemisesta tai alijäämäisistä hyvinvointialueista. Ei Suomen sote-palveluissa ole mitään löysää ylimääräistä miljardia, jonka voi vain nipsaista pois ilman erittäin vakavia seurauksia. Päinvastoin terveydenhuoltoa tulisi priorisoida, sillä yhteiskunta voi menestyä vain, jos sen jäsenet voivat hyvin.

Ja kyllä sotestakin voidaan pidemmällä aikavälillä löytää menosäästöjä. Emme ole hyödyntäneet digitalisaation mahdollisuuksia vielä lähellekään riittävästi ja edelleen hoidamme ihmisiä vasta kalliissa erikoissairaanhoidossa, kun voisimme selvitä halvemmalla ennaltaehkäisyn avulla. Juuri tätä tarkoitan, kun sanon, että Suomi tarvitsee uudistamista eikä kurjistamista. Mutta tällaisia asioita ei saavuteta vain nappaamalla miljardi pois jo valmiiksi heikossa hapessa olevalta sote-sektorilta.

Tasapainoiseen talouteen, hyvinvointivaltion kunnianpalautukseen sekä kurjistus- ja kyykytyslinjasta irtisanoutuvaan politiikkaan tähtäävää eduskuntavaalikampanjaa voit tukea täällä: https://tinyurl.com/TueEvaa