Perustulon perustaa ollaan luomassa Suomeen

Perustulo on taas askeleen lähempänä! Vau! Nimittäin toissa päivänä sosiaaliturvaa uudistava komitea päätti, että Suomen sosiaaliturvaa tullaan kehittämään yhdistetyn perusturvan suuntaan, mikä on vääjäämättä myös askel kohti perustuloa.

Vuosien varrella pienistä palasista kokoon kasattu sosiaaliturvan tilkkutäkki on monesta syystä surkea. Se on kankea, se sisältää turhia kannustinloukkuja ja tuon tilkkutäkin ompeleet on täynnä aukkoja, joista putoaa helposti. Järeä uudistus on paikallaan!

Minä ja vihreät olemme jo toista vuosikymmentä ajaneet Suomeen perustuloa meidän surkean ja kankean sosiaaliturvamallin korvikkeeksi. Ja nyt viimein sitä kohti ollaan menossa.

Perustulo on monella tapaa paras mahdollinen tapa järjestää sosiaaliturva. Ennen kaikkea perustulo poistaisi täysin tarpeettomat kannustinloukut, jotka syntyy sosiaaliturvan ja työnteon yhteensovittamisen hankaluudesta. On suorastaan järjetöntä, että toimeentulo saattaa vaarantua työnteon vuoksi ja että kansalaisen kannalta on vain yksinkertaisempaa jättää työ tekemättä. Tämä on kestämätöntä ja täysin hyödytöntä niin yksilön kuin maamme taloudenkin kannalta.

Perustulossa työnteko – vaikka aivan vähäinenkin – olisi aina kannattavaa. Perustulolla saataisiin joustoa erilaisiin elämäntilanteisiin ja työsuhteisiin. Perustulolla voisi ratkaista työttömän sosiaaliturvaan liittyvät haasteet yhtä lailla kuin opiskelijan ja yrittäjänkin haasteet. Kaiken kaikkiaan perustulo vastaisi melkeinpä kaikkiin niihin ongelmiin, joita nykyinen sosiaaliturvan sekamelska pitää sisällään.

Perustuloon tähtäävää eduskuntavaalikampanjaa voit tukea täällä: https://tinyurl.com/TueEvaa. Ja muista tietysti äänestää keväällä Suomen luotettavinta perustulon puolesta töitä tehnyttä puoluetta eli vihreitä!