Kokoomuksen koulutuslupaus – osa 2.

Sadat tai tuhannet opiskelijat ainakin 17 suomalaisessa yliopistossa, ammattikorkeakoulussa ja lukiossa ovat asettuneet protestoimaan voimakkaasti hallituksen petettyjä lupauksia vastaan. Opiskelijat elävät jo nyt köyhyysrajan väärällä puolella ja ennen vaaleja heille luvattiin, ettei heiltä leikata. Mutta kas kummaa – hallitus tulee leikkaamaan myös opiskelijoiden valmiiksi surkeasta toimeentulosta.

Opiskelijoiden ahdinko ei ole ihme. Opiskelijat ovat ainoa ryhmä, jonka odotetaan velkaantuvan saadakseen ruokaa ja maksaakseen laskut. Ja nyt hallitus työntää heidät vain syvemmälle ihmisarvoisen toimeentulon alapuolelle.

Seuraukset eivät varmasti tule olemaan kaunista katsottavaa. Jo nyt joka kolmas opiskelija kärsii mielenterveyden ongelmista ja yhä useampi kertoo syyksi taloudellisen ahdingon. On päivän selvää, että näillä päätöksillä valmistumisajat tulevat vain pitenemään ja opiskelijat valmistuvat työelämään valmiiksi uupuneina ja ahdistuneina. On hankala nähdä, miten tästä syntyy säästöä.

Hallitus olisi halutessaan voinut valita myös toisin. Mitään pakkoa leikata opiskelijoilta ei ollut. Päinvastoin köyhyysrajalla keikkuvien opiskelijoiden toimeentuloa voitaisiin jopa parantaa. Me Vihreät esitämme 100 euron korotusta opintotukeen. Tämän voisi kustantaa pelkästään sillä, että parhaiten toimeentuleville annettavat verohelpotukset jätettäisiin tekemättä. Mutta ei, hallitus leikkaa opiskelijalta ja valitsee antaa 100 euroa lisää kuussa niille, jotka tienaavat 140 000 euroa vuodessa.

Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on ainakin ennen perustunut sille oletukselle, että kaikille turvataan elämän perusedellytykset. Hyvinvointiyhteiskunnan lupauksiin on kuulunut myös se, että opiskelu on mahdollista ihan jokaiselle lähtökohdista riippumatta.

Nämä hyvinvointiyhteiskunnan lupaukset hallitus on myös nyt pettämässä omien vaalilupaustensa lisäksi.