Kokoomuksen koulutuslupaus – osa 2.

Sadat tai tuhannet opiskelijat ainakin 17 suomalaisessa yliopistossa, ammattikorkeakoulussa ja lukiossa ovat asettuneet protestoimaan voimakkaasti hallituksen petettyjä lupauksia vastaan. Opiskelijat elävät jo nyt köyhyysrajan väärällä puolella ja ennen vaaleja heille luvattiin, ettei heiltä leikata. Mutta kas kummaa – hallitus tulee leikkaamaan myös opiskelijoiden valmiiksi surkeasta toimeentulosta.

Opiskelijoiden ahdinko ei ole ihme. Opiskelijat ovat ainoa ryhmä, jonka odotetaan velkaantuvan saadakseen ruokaa ja maksaakseen laskut. Ja nyt hallitus työntää heidät vain syvemmälle ihmisarvoisen toimeentulon alapuolelle.

Seuraukset eivät varmasti tule olemaan kaunista katsottavaa. Jo nyt joka kolmas opiskelija kärsii mielenterveyden ongelmista ja yhä useampi kertoo syyksi taloudellisen ahdingon. On päivän selvää, että näillä päätöksillä valmistumisajat tulevat vain pitenemään ja opiskelijat valmistuvat työelämään valmiiksi uupuneina ja ahdistuneina. On hankala nähdä, miten tästä syntyy säästöä.

Jatka lukemista ”Kokoomuksen koulutuslupaus – osa 2.”

Orpon hallituksen likainen työ sysätään hyvinvointialueille

Orpon hallitus saatiin kasaan ennätyspitkän väännön jälkeen ja sen rivit on lähteneet rakoilemaan ennätyslyhyen yhteiselon jälkeen. Ensimmäinen ministeri on jo eronnut ja hallituksen toimintakyky on jo nyt hyvin kyseenalainen.

Myrskyisiä aikoja lienee luvassa myös tulevaisuudessa. Hallitusohjelmassa leikataan suomalaisten julkisista palveluista ja tuista noin kolme miljardia. Se on ennen kuulumattoman suuri summa ja esimerkiksi perussuomalaiset ovat jo ennen vaaleja ilmoittaneet, etteivät he suostu leikkaamaan suomalaisten palveluista.

Eniten hallitus pyrkii leikkaamaan sosiaali- ja terveyspalveluista. Niihin kohdistetaan 1,4 miljardin leikkaukset. Se tarkoittaa väistämättä kovia aikoja sairaalle suomalaiselle ja alalla työskentelevälle Sari Sairaanhoitajalle.

Jatka lukemista ”Orpon hallituksen likainen työ sysätään hyvinvointialueille”

Liikkumattomuustrendi käännetään lasten ja nuorten harrastustoimintaan panostamalla

Viime viikkoina on uutisoitu, että lapsista ja nuorista enää vain kolmannes liikkuu riittävästi. Liikunta on vähentynyt etenkin koronapandemian aikana rajusti samalla, kun nuorten pahoinvointi on lisääntynyt selvästi. Liikunnan ja harrastamisen ennaltaehkäisevä voima pitäisi saada nyt torjumaan pahoinvoinnin negatiivista kehitystä.

Liikkumattomuus on myös monella muulla tavalla merkittävä yhteiskunnallinen ongelma. UKK-instituutti on esimerkiksi arvioinut liikkumattomuuden kustannusten olevan useamman miljardin euron luokkaa vuodessa. Näin suuria summia syntyy, kun ynnätään yhteen liikkumattomuuden aiheuttamat terveys- ja sosiaalihuollon kustannukset, tuottavuuden alentuminen, tuloverojen menetykset ja esimerkiksi syrjäytymisen kustannukset. Me kaikki tiedämme, että liikunnallisella elämäntavalla on monia suoria ja välillisiä hyvinvointia edistäviä vaikutuksia, mutta yhteiskunnallisessa keskustelussa liikunnallisuuden ja aktiivisen elämäntavan väheneminen on jäänyt täysin taka-alalle.

Jatka lukemista ”Liikkumattomuustrendi käännetään lasten ja nuorten harrastustoimintaan panostamalla”