Orponomics: veroalennuksia velaksi taloudesta välittämättä

Riikka Purra ja perussuomalaiset sanoivat ennen vaaleja, ettei Suomessa ole varaa veronalennuksiin tässä taloustilanteessa.

Olen tästä Purran ja perussuomalaisten kanssa täsmälleen samaa mieltä.

Siksi onkin ihmeellistä, mihin Purran lupaus unohtui ja miksi hallitus aikoo madaltaa veroastetta todella reilusti sekä antaa avokätisiä veroalennuksia kaikkein parhaiten toimeentuleville samalla, kun hyvinvointivaltion peruspalveluista leikataan rajusti ja valtio velkaantuu 10 miljardin vuosivauhtia.

Tänään kerrottiin, että ensi vuonna verotulot vähenevät odotuksia enemmän ja velkaa joudutaan todennäköisesti ottamaan jopa enemmän kuin elokuussa suunniteltu 10 miljardia. Alennamme siis veroja velaksi tulevien sukupolvien piikkiin. Eihän meillä tällaiseen pitäisi olla varaa?

Kukaan tuskin erityisesti rakastaa veroja tai haluaa Suomeen totaalista tappoverotusta. Mutta jos haluamme pitää kiinni hyvinvointivaltiosta, tarvitsemme hyvinvointivaltion verotulot. Suomen veroaste on nyt laskemassa Pohjoismaiden matalimmaksi. Siksi ei ole ihme, että meidän talous on myös pahimmassa jamassa kaikista Pohjoismaista.

Eikä verotulojen kasvattamisen ole pakko tarkoittaa sitä, että juuri tavallisten työssäkäyvien suomalaisten palkkaverotusta kiristetään. Korjausurakan voisi aloittaa pääomatuloverotuksen kikkailuista, veronkierrosta ja esim. kaivostoiminnan verotuksesta.

Veropohjan kutistuminen tarkoittaa vääjäämättä lisää velanottoa ja lisää peruspalveluiden leikkauksia. Kuvaavaa on, että jos Suomessa olisi vuosien 2016-2017 veroaste, emme joutuisi ottamaan velkaa juuri ollenkaan ja taloutemme olisi tasapainossa. Oliko tuolloin Suomessa tappavan tyrmäävä verotus? Minusta ei ollut. Talous kasvoi ja budjetti oli lähellä tasapainoa.

Hallituksen pitäisi nyt päättää, haluaako se vähentää valtion velkaantumista ja turvata hyvinvointipalvelut vai keventää erityisesti kokoomuksen pääkannattajakunnan verotusta. Molempia ei voi saada ja nyt näyttäisi siltä, että veroalet ovat tärkeämpää kuin velkaantumisen pysäytys ja hyvinvointiyhteiskunnan ydinpalvelut.

Toivottavasti Purra palaa budjettineuvotteluissa vanhoihin puheisiin verotulojen tärkeydestä. Ne puheet olivat nimittäin aivan oikeita.