Itärajalla on käynnissä Venäjän hybridioperaatio

Suomi on parhaillaan Venäjän häikäilemättömän hybridioperaation kohteena. Tilanne itärajalla kiristyy tunti tunnilta. Venäjä on tehnyt turvapaikanhakijoista hyväksikäytettäviä pelinappuloita, joita se masinoidusti työntää Suomeen. Uusimpien tietojen mukaan Venäjä työntää parhaillaan rajalle ihmisiä vastoin heidän omaa tahtoaan – he eivät edes halua Suomeen tai hakea turvapaikkaa.

Juuri tällaista tilannetta varten edellisellä hallituskaudella laadittiin uusi rajalainsäädäntö, joka joutuu nyt tulikasteeseen valitettavan nopeasti. Me emme yksinkertaisesti voi jättää valtion rajojen rauhallisuutta sotaa käyvän diktatuurin hyvän tahdon varaan. Meillä on pakko olla keinot torjua Venäjän aiheuttamia uhkia ja tahto käyttää näitä keinoja määrätietoisesti.

Ja nyt Suomi tekee juuri näin sulkemalla pääsyn maahan osalla raja-asemista – ja siihen meillä on täysi oikeus ja perusteltu syy!

Raja-asemien sulkemisesta tekee tietysti hankalan kysymyksen se, että Suomi on sitoutunut mahdollistamaan turvapaikanhaun hädänalassa oleville ihmisille. Se ei voi kuitenkaan tarkoittaa sitä, että raukkamaista hyökkäyssotaa käyvän diktatuurin annetaan tehdä turvapaikkaoikeudesta hybridiase, jota se voisi vapaasti käyttää maatamme vastaan.

Nyt Suomelta lähtee selkeä signaali, että masinoitua hybridivaikuttamista ei kannata edes yrittää. Meillä on oikeus ja velvollisuus pitää huoli kansallisesta turvallisuudestamme ja rajojemme rauhallisuudesta. Rauha rajalla takaa myös todellisessa turvapaikantarpeessa oleville ihmisille mahdollisuuden hakea turvapaikkaa mahdollisimman helposti.

Suomi ei vielä romahda muutamasta sadasta tulijasta, mutta kuka tietää, mitä Venäjä vielä aikoo tai mihin se pyrkii. Euroopassa on jo useamman kerran käytetty hybridi- ja kiristysaseena kymmenien tuhansien ihmisten massoja, joiden liikkeelle saamisessa Venäjällä on ollut näppinsä pelissä.

Itärajan kärjistynyt tilanne muistuttaa meitä myös siitä, että turvapaikanhakujärjestelmä on pahasti vanhentunut ja vaatii järeitä uudistuksia. Etenkin Suomessa, jossa maamme itäinen maaraja on pisin Naton ja EU:n yhtenäinen ulkoraja, tulisi olla erityisen suuri halu parantaa kansainvälistä turvapaikanhakujärjestelmää tulevaisuutta varten.

Yksi vastaus artikkeliin “Itärajalla on käynnissä Venäjän hybridioperaatio”

  1. Eilinen keskustelu eduskunnassa Ves-Matti Loirin ja Spede Pasasen tulkitsemana:

Kommentit on suljettu.