Kevään vaalit ovat vaalit hyvinvointivaltion tulevaisuudesta

Kevään 2023 eduskuntavaalit ovat ratkaisevat Suomen tulevaisuuden kannalta. Hyvinvointivaltio on tuonut Suomelle ja muille hyvinvointivaltiomallin valinneille maille menestystä, vakautta ja turvallisuutta.

Hyvinvointia, vaurautta, turvallisuutta, vakautta ja onnellisuutta mitattaessa Suomi on poikkeuksetta maailman parhaiden maiden joukossa – ellei jopa maailman paras.

Hyvinvointivaltio on mahdollistanut monille suomalaisille haaveiden toteutumisen. Se on tarjonnut tasa-arvoisen pääsyn terveydenhuoltoon, koulutukseen, harrastuksiin ja toimeentuloon. Se on antanut mahdollisuuden nousta ylös köyhyydestä ja saavuttaa unelmat.

Hyvinvointivaltio on kuitenkin tullut taitospisteeseen. Ikääntyvä väestö, heikentyvä koulujärjestelmä ja terveydenhuollon ongelmat sekä valtion taloudellisen liikkumavaran kaventuminen aiheuttavat paineita hyvinvointivaltion perustalle.

Nämä haasteet vaativat nopeita ja tehokkaita ratkaisuja, jotta Suomi voi säilyttää hyvinvointivaltion perusedellytykset.

Hyvinvointivaltiota ei kuitenkaan voi korjata sitä purkamalla tai siitä rajusti leikkaamalla, vaikka tällaisetkin ajatukset ovat saaneet melko laajaa kannatusta. Sitä suunnatonta työtä, jota hyvinvointiyhteiskunnan rakentamiseksi on tehty ei saa altistaa lyhytnäköisille pikavoitoille.

Kipeitä valintoja ja menojen priorisointia emme pysty välttämään, mutta ne on tehtävä uhraamatta hyvinvointivaltion menestysedellytyksiä. Hyvinvoivaa Suomea ei kuitenkaan rakenneta kurjistamalla, vaan uudistamalla.

Kevään 2023 eduskuntavaaleissa ratkotaan se, millaisena suomalaisen hyvinvointivaltion tarina jatkuu. Mielestäni hyvinvointivaltion menestystarinan jatkumisen varmistamiseksi on tehtävä kaikki tarvittava. Kevään eduskuntavaalit ovat vaalit hyvinvointivaltion tulevaisuudesta.

Kirjoitus on julkaistu Vantaan Sanomissa 3.2.2023