Lintilän Whatsapp-kaappaus – tästä ei Suomen politiikassa puhuta

Olen oikeasti huolestunut siitä, että Suomen suurimman ja tärkeimmän vientialan, teknologiateollisuuden, etua valvoo ministeri, jonka teknologinen osaaminen ja ymmärrys vaikuttaa olevan paikoin heikompi kuin keskiverto alakoululaisella.

Kyse on siis tapahtumasta, jossa elinkeinoministeri Lintilän Whatsapp-tili tuli ”kaapatuksi” ja sieltä lähetettiin meemi keskustan chat-ryhmään. Itse meemi oli varsin viaton, mutta koko omituinen selittelyketju tämän jälkeen on osoittanut vakavia puutteita esimerkiksi pikaviestimen käytön tietoturvassa ja/tai ministerin tietoturvaan ja teknologiaan liittyvässä ymmärryksessä
Eikä osaamattomuus ja tietämättömyys rajoitu vain Lintilään.

Ylipäätään Suomen politiikassa on iso aukko teknologiaan liittyen. Esimerkiksi eteläisellä naapurillamme Virolla on ollut IT-ministeri vuodesta 2016. Voi olla sattumaa ja monen asian summa, mutta Virosta on myös samalla kehittynyt maa, jossa on asukasta kohden Euroopan eniten yli miljardin dollarin arvoisia teknologiayrityksiä, pääomasijoituksia kasvuyrityksiin sekä ylipäänsä startupeja. Samalla Virossa on erittäin toimivat digitaaliset prosessit esimerkiksi julkisessa asioinnissa. Olisiko meillä opittavaa Virosta?

Me vihreät olemme ehdottaneet, että Suomeen pitäisi tietopolitiikasta ja teknologiasta vastaava ministeriö. Itse visioin, että tällainen ministeri voisi antaa myös elinkeinopoliittista tulitukea teknologiateollisuudelle aivan kuin Virossa ja ihan vastaavasti kuin metsäteollisuus tai maatalous saavat ministeritukea meillä Suomessa. Nyt vastuu on hajautettu sinne tänne – ja tunnetusti jaettu vastuu ei ole kenenkään vastuu.

Teknologia tulee sulautumaan aivan kaikkeen ympärillämme, ja teknologiseen kehitykseen liittyvät megatrendit tulevat mullistamaan käsityksemme työstä, taloudesta, turvallisuudesta ja terveydestä. Suomen politiikassa pitäisi ottaa lusikka kauniiseen käteen, jotta olisimme valmiina tähän yhteiskunnalliseen murrokseen ja globaaleja voittajia.