Ilmasto- ja ympäristöpolitiikasta on tullut talouspolitiikan kovaa ydintä.

Vihreä vienti on uusien arvioiden mukaan Suomelle jopa 100 miljardin mahdollisuus. Se on yhtä paljon kuin koko nykyisen tavara- ja palveluviennin arvo.

Vierailin tällä viikolla vientiteollisuuden seminaarissa. Kemianteollisuus, Teknologiateollisuus ja jopa Metsäteollisuus eivät muusta puhuneetkaan kuin vihreän siirtymän mahdollisimman nopeasta toteutuksesta, jotta Suomen teollisuus olisi vihreän talousvallankumouksen voittaja.

Edelleen kuitenkin politiikassa kuulee jatkuvasti, että ”kiilusilmäinen ilmasto- ja ympäristöpolitiikka” karkottaa yritykset pois Suomesta. Siis asiahan on juuri päinvastoin. Suomen yrityskenttä vaatii poliitikoilta kunnianhimoisempaa ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa, jotta suomalaisten yritysten menestysedellytykset olisivat mahdollisimman hyvät.

Jatka lukemista ”Ilmasto- ja ympäristöpolitiikasta on tullut talouspolitiikan kovaa ydintä.”

Nelipäiväinen työviikko ei ole välttämättä utopiaa – tässä syyt

Eilen kerrottiin Britanniassa tehdystä nelipäiväisen työviikon kokeilusta. Kokeilu oli jättimenestys. Lyhyempi työviikko lisäsi työntekijöiden psyykkistä ja fyysistä hyvinvointia, vähensi poissaoloja ja lisäsi sitoutumista työpaikkaan.

Ja kaiken lisäksi lyhyempi työaika paransi tuottavuutta niin paljon, että työntekijät saivat enemmän aikaan neljässä päivässä kuin viidessä. Ei ihme, että 90 % yrityksistä aikoo jatkaa lyhyemmällä työviikolla.

Työajan lyhentämiselle on olemassa vankat taloustieteelliset perusteet. Suomalaisten työn tuottavuus on noussut reilun sadan vuoden aikana 17-kertaiseksi. Toisin sanoen saamme aikaan saman alle päivässä kuin ihmiset 100 vuotta sitten viikossa.

No miksi sitten teemme kuitenkin edelleen lähes yhtä paljon töitä kuin ihmiset 4-5 sukupolvea sitten? Koska olemme ulosmitanneet tuottavuuden kasvun vapaa-ajan sijaan nousseena elintasona, kulutustavaroina, lomamatkoina ja esimerkiksi kalliina harrastuksina.

Jatka lukemista ”Nelipäiväinen työviikko ei ole välttämättä utopiaa – tässä syyt”

Lintilän Whatsapp-kaappaus – tästä ei Suomen politiikassa puhuta

Olen oikeasti huolestunut siitä, että Suomen suurimman ja tärkeimmän vientialan, teknologiateollisuuden, etua valvoo ministeri, jonka teknologinen osaaminen ja ymmärrys vaikuttaa olevan paikoin heikompi kuin keskiverto alakoululaisella.

Kyse on siis tapahtumasta, jossa elinkeinoministeri Lintilän Whatsapp-tili tuli ”kaapatuksi” ja sieltä lähetettiin meemi keskustan chat-ryhmään. Itse meemi oli varsin viaton, mutta koko omituinen selittelyketju tämän jälkeen on osoittanut vakavia puutteita esimerkiksi pikaviestimen käytön tietoturvassa ja/tai ministerin tietoturvaan ja teknologiaan liittyvässä ymmärryksessä
Eikä osaamattomuus ja tietämättömyys rajoitu vain Lintilään.

Jatka lukemista ”Lintilän Whatsapp-kaappaus – tästä ei Suomen politiikassa puhuta”