Netin vihakulttuuri radikalisoi nuoria miehiä – case Andrew Tate

”Naiset ovat ensisijaisesti miesten omaisuutta”, ”raiskattujen naisten tulee kantaa itse vastuuta raiskatuksi tulemisesta”, ”naiset kuuluvat kotiin”, ”naiset eivät osaa ajaa”. Tällaisia ajatuksia on esittänyt megasuosion saavuttanut Andrew Tate, joka on ollut otsikoissa meillä Suomessakin viime päivät. Nyt Tate on pidätetty ja häntä epäillään ihmiskaupasta ja raiskauksesta.

Tällaista naisvihaa, vähemmistöjen marginalisointia, pseudotiedettä ja salaliittoja levittävä henkilö on noussut yhdeksi maailman puhutuimmista henkilöistä. Eikä Tate ole mikään yksin ajatustensa harhaileva poikkeama. Tämän kaltaisille ajatuksille on kasvanut internetin pimeämmissä nurkissa kokonainen alakulttuuri, joka radikalisoi valtavat määrät nuoria miehiä. Yhdysvalloissa, Kanadassa ja esimerkiksi Saksassa on tapahtunut kymmenien ihmisten hengen vaatineita joukkomurhia, joissa tekijän on arvioitu olleen kytköksissä tällaista naisvihaa, misantropiaa ja radikaalia vähemmistövastaisuutta edustavaan alakulttuuriin.

Myös Suomessa tasa-arvoa ja sovinnaisuutta korostavan kiiltokuvan alla on kolkompi todellisuus. Misogynia, misantropia ja vähemmistöviha kukoistavat netissä. Myös meillä Andrew Tate ja viha-alakulttuuri on saaneet aivan liian paljon jalansijaa. Suomessa Tate on ollut internetissä haetumpi kuin Sanna Marin ja vihasisältöä tuottavat sivustot ovat jatkuvasti maamme suosituimpien internet-sivustojen joukossa. Satoja tai tuhansia suomalaisia nuoria miehiä aivopestään jatkuvasti väkivaltaista nais- ja vähemmistövihaa tulvivalla sisällöllä.

Mielestäni tällainen kehitys on äärimmäisen huolestuttava. Viha on tehokas ase. Olemme ymmärtäneet esimerkiksi, miten radikaali islamistinen aivopesu ajaa nuoria miehiä äärimmäisiin tekoihin ja puuttuneetkin siihen. Matka verkossa fantasioidusta ja normalisoidusta väkivallasta sekä nais- ja vähemmistövihasta tosielämän väkivallantekoihin tai seksuaali- ja ihmisoikeusrikoksiin on yllättävän lyhyt kuten olemme voineet todistaa. Verkon misogyniseen vihaliikkeeseen tulisi suhtautua äärimmäisen vakavasti.