Purra myöntää: talouden tasapainotus epäonnistuu

Ennen vaaleja Orpon hallitus lupasi, että ”velaksi eläminen loppuu nyt”. Sanoin jo hallitusohjelman julkistamisen jälkeen, ettei hallitus lopeta velkaantumista vaan ottaa enemmän velkaa kuin kukaan muu ennen heitä. Tällä viikolla jopa hallitus itsekin myönsi (Purra), ettei se tule pääsemään itsellensä asettamiinsa tavoitteisiin.

Hallituksen lähes varma epäonnistuminen johtuu siitä, että vaikka tavoite on oikea, strategia on täysin väärä. Hallitus kuvittelee edelleen, että Suomi laitetaan leikkaamalla kuntoon. Yksikään valtio ei koskaan ole kuitenkaan saanut talouttaan kestävälle polulle leikkaamalla. Kestävä talous rakentuu väistämättä aina kasvulle.

Suomen talouden haasteet ovat niin syvällä rakenteissa, ettei niitä ratkota leikkaamalla sosiaaliturvasta kymppejä tai tekemällä muutaman sentin bensaveron leikkauksia. Tällaisella näpertelyllä ei korjata vanhenevasta väestöstä tai huonosta tuottavuuskehityksestä aiheutuvia talouden todellisia ongelmia. Tätä painotti tänään esimerkiksi ekonomisti Mika Maliranta HS-haastattelussa sekä Risto Murto, jonka työryhmä ryhtyy pohtimaan Suomelle kasvutoimia.

Harmillista on, että Suomen talouden haasteet ovat hyvin tiedossa, mutta talouspolitiikka keskittyy aivan muuhun kuin isoihin ratkaisuihin. Suomen haasteet ratkotaan olemalla maailman houkuttelevin valtio työperäisessä maahanmuutossa, siirtymällä investointiajatteluun kustannusajattelun sijaan, turvaamalla maaperä innovaatioille ja investoinnille sekä panostamalla koulutukseen ja työkykyyn. Esimerkiksi Suomen Startup-yhteisö peräänkuulutti näitä kaikkia kuukausi sitten julkaistussa pamfletissaan.

Lienee päivänselvää, että Orpon asettama kasvutyöryhmä tulee päätymään samanlaisiin ehdotuksiin kuin Startup-yhteisö. Valitettavasti luotto siihen, että Orpon riitainen hallitus kykenisi tarttumaan näihin ratkaisuihin, ei ole järin suuri.

Miettikääpä esimerkiksi, miten hallitus suhtautui Draghin EU-kilpailukykyraporttiin. Hallituksen piiristä lytättiin viikon verran yhdeksi rahoitusvaihtoehdoksi esitettyä yhteisvelkaa. Puheenvuoroja raportin keskeisestä sisällöstä eli kasvu- ja kilpailukykytoimista ei juuri kuultu.

Valitettavasti on helppo kuvitella, miten nihkeää tulee olemaan vastaanotto myös, kun Suomen kasvuajureiksi esitetään esim. suuria vihreän siirtymän panostuksia ja helpotuksia työperäiseen maahanmuuttoon.

Toivottavasti olen väärässä ja hallitus lähtee viimein panostamaan kasvuun leikkausten sijaan. Ensimmäiseksi voisi aloittaa purkamalla ne täysin järjettömät päätökset, jotka esimerkiksi heikentävät Suomen houkuttelevuutta kv-osaajien silmissä.