Tapetaan kaikki linnut?

Meinasin vetäistä aamukahvit väärään kurkkuun, kun luin kansanedustajien ratkaisuja turkistarhoilla muhivaan lintuinfluenssapommiin. Käsittämättömimmän lausunnon palkinto menee Joakim Strandille (rkp), jonka mukaan ”voimme aloittaa tappamalla kaikki linnut, jotta lintuinfluenssatartunta ei pääse turkistarhoille”.

Lintujen joukkohävitystä on itseasiassa kokeiltu Maon Kiinassa, joka päätti vuonna 1958 hävittää tauteja levittäväksi tuholaisiksi luokitellut varpuset. Ylen historiikin mukaan kaduilla kulki ihmisiä hakkaamassa kattilankansia yhteen uuvuttaakseen meteliin väsyneet varpuset hengiltä. Pesät ja munat rikottiin, linnut tapettiin, eikä tunnistamisen kanssa ollut niin tarkkaa. Pikkulintuja syytettiin yleisesti sadon popsimisesta ja likaamisesta. Valitettavasti tämä projekti onnistui – ja seuraukset olivat katastrofaaliset. Lintujen joukkotuhonnasta seurasi nälänhätä, 30 miljoonan ihmisen kuolema ja tähän päivään asti kestänyt ekologinen katastrofi.

Nyt tällaista ratkaisua lintuinfluenssaan ehdottaa Suomen kansanedustaja. On käsittämätöntä, että meillä on päättäjiä, joilla edes pälkähtää päähän ajatus hävittää luonnosta kaikki linnut sen sijaan, että pohdittaisiin eettisesti, ekologisesti ja kaiken lisäksi myös taloudellisesti täysin kestämättömän turkistarhauksen tekohengittämisen lopettamista.

Turkistarhaus on jo vuosia kamppaillut kannattamattomuuden kanssa. Kuluttajat ovat äänestäneet jaloillaan eikä epäeettistä turkistuotantoa enää tueta ostopäätöksillä. Monet länsimaiset muotitalot ovat luopuneet turkisten käytöstä jo vuosia sitten. Poliitikot useissa Euroopan maissa ovat seuranneet aikaansa ja ryhtyneet ajamaan turkisteollisuutta alas.

Suomessa näin ei ole kuitenkaan tehty. Sen sijaan turkistuotantoa on pidetty keinotekoisesti pystyssä julkisten varojen avulla. Turkistuottajat ovat systemaattisesti onnistuneet lobbaamaan elinkeinonsa tärkeyttä Suomelle – osin jopa harhaanjohtavalla tiedolla. Turkisteollisuuden epäeettisyyttä lisää se, että leijonanosa turkisviennistä suuntautuu Kiinaan ja Venäjälle, jonne turkiksia viedään sotapakotteita kiertäen. Suomessa kaadetaan siis julkisia varoja siihen, että Kiinaan ja sotaa käyvälle Venäjälle voidaan viedä keinotekoisen halpoja ketunnahkoja.

Edes lintuinfluenssa ei näytä haittaavan turkistarhauksen puolesta vääntäviä poliitikkoja. Turkistarhat ovat erityisen suuri riski siksi, että turkiseläimet ovat suuren riskin kasvualusta virusmuunnokselle, joka voi levitä lopulta ihmisiin. Edes tämä ei näytä huolettavan päättäjiä.

Nyt olisi kuitenkin aika herätä. Voisi kuvitella, että koronapandemiasta olisimme ottaneet edes jotain opiksi. Viimeistään nyt olisi aika vetää johtopäätökset ja ryhtyä ajamaan alas epäeettistä ja veronmaksajien rahaa nielevää turkisteollisuutta.