Kannabiksen kieltolaki alkaa olla historiaa

Kannabis vapautuu Euroopassa valtio kerrallaan. Nyt on vuorossa Saksa, joka päätti eilen vapauttaa käytön ja kasvatuksen. Suomessa tulisi uskaltaa luottaa tutkimustietoon ja asiantuntijoihin ja seurata länsieurooppalaisten valtioiden esimerkkiä. Sen sijaan Suomi pyristelee väkisin kehitystä vastaan ja ampuu itseään lähinnä jalkaan.

Kun suurin osa kannabiksen haitoista syntyy sen laittomuudesta eikä päihteestä itsestään, on kieltolain purkaminen ainoa järkevä ratkaisu. Kieltolaista hyötyy vain ja ainoastaan rikolliset – kärsijänä ovat kaikki muut.

Kannabiksen kieltolaki on epäonnistunut surkeasti. Saatavuus on Suomessa hyvin laajaa ja ympäri Suomen voi kannabista tilata netistä kotiinkuljetuksella. Alaikäiset kertovat kannabiksen olevan helpommin hankittavissa kuin alkoholin. Puolet Suomen nuorista aikuisista on käyttänyt kannabista ja ovat kieltolain alla rikollisia. Käyttö tapahtuu piilossa ja kiellot ja rangaistuspolitiikka syrjäyttää ihmisiä.

Tähän kaikkeen on fiksumpi vaihtoehto. Kannabis voitaisiin viedä pois rikollisilta markkinoilta, laittaa ikärajavalvonnan alle ja ottaa verotulot valtiolle. Eihän kenenkään mielestä varmaan olisi kovin fiksua, että esimerkiksi viinipullo pitäisi ostaa pimeänä kadunkulman hämäräheikiltä. Jostain kumman syystä moni poliitikko pitää kannabiksen kohdalla tätä järkevänä markkinamallina.

Orpon hallitus tulee saamaan pöydälleen kannabiksen laillistamista ja sääntelyä vaativan kansalaisaloitteen. Nähtäväksi jää, ottaako kansan tahtoa jatkuvasti korostava konservatiivihallitus oikeasti kansan tahdon huomioon. Nähtäväksi jää myös se, onko Orpon hallitus kannabiskysymyksen kohdalla valmis nojautumaan hallitusohjelmassa mainostettuun tutkittuun tietoon. Tutkittu tieto nimittäin yksiselitteisesti puoltaa kannabiksen vapautusta yleiseurooppalaisen linjan mukaisesti.

Kannabiksen vapautuksella voisi myös olla Suomelle kymmenien tai jopa satojen miljoonien positiiviset taloudelliset vaikutukset. Kannabisteollisuus voisi tuoda Suomeen työpaikkoja, verotuloja, turismia ja säästöjä viranomaisresursseihin. Etenkin maataloudelle kannabis voisi tuoda uuden, erittäin kannattavan tulonlähteen, jos uskallamme vain olla etujoukoissa, kun kieltolaki pikkuhiljaa jää historiaan.

Yksi vastaus artikkeliin “Kannabiksen kieltolaki alkaa olla historiaa”

  1. Suomella on vahvat perinteet kieltolakien noudattamisessa. Ei alkoholin kieltolakikaan kokonaan poistunut, siksi alkoholin myynti ja valmistus ovat tiukasti säänneltyjä. Niin, ja tietenkin kotimaan myynti on raskaasti verotettua. EU tosin laittaa kapuloita rattaisiin yksityisten maahantuonnin rajoittamiselle/verottamiselle mutta kieltolain henki elää Arkadianmäellä vielä voimakkaana.

Kommentit on suljettu.