Orpon hallitus jatkaa ”velkabileitä”

Jos jollain oli harhakuvitelma, että oikeistohallitus lopettaa Suomen velkaantumisen, niin minulla on huonoja uutisia. Orpon hallitus tulee ottamaan uutta velkaa sellaiset noin 30 miljardia tänään alkaneen budjettivalmistelun perusteella.

Edellistä hallitusta on syytetty ”velkajuhlista” ja Suomen talouden tuhoamisesta. On totta, että edellinen hallitus velkaantui paljon ja osa velasta oli tarpeetonta (esim. keskustan ylimääräiset joululahja-lapsilisät). Kuitenkin iso osa edellisen hallituksen velasta syntyi koronakriisin takia. Tuolla rahalla pidettiin Suomen talous pyörimässä ja pelastettiin työpaikat.

Nyt koronakriisiä ei ole ja silti Orpon hallitus tulee kasvattamaan Suomen velkavuorta massiivisesti. Minua tämä ei yllätä, koska Orpon hallituksen puolueet eivät edellisenkään hallituksen aikana kyenneet esittämään mitään parempaa vaihtoehtoa. Puolueiden vaihtoehtobudjeteissa ehdotettiin ihan yhtä suurta velkaantumista kuin Marinin hallituskin.

Näin suuri velkaantuminen jatkuu, koska hallitus ei ole valmis leikkaamaan mistään kokoomuksen eturyhmien eduista. Miljardien kilpailua vääristävät ja ympäristöä pilaavat yritystuet siirtävät jatkossakin tavallisen duunarin verovaroja yritysten omistajille. Sentin tai parin bensanhinnan teoreettisen alennuksen takia hallitus on valmis ottamaan lisää velkaa sata miljoonaa.

On selvää, että Suomen talouden kestävyys pitää saada kuntoon – tästä ei ole mitään erimielisyyttä. Toivoisin, että viimeistään nyt, kun oikeistokonservatiivien velkapopulismi on osoittautumassa täydeksi bluffiksi, voisimme yhteistyöllä lähteä rakentamaan kestävää taloutta lapsille ja lapsenlapsillemme. Yhteistyö vaatisi kuitenkin sitä, että talouden kestävyystalkoissa olisi mukana ihan kaikki.

Nyt taloutta uudistetaan kokoomuksen kaverikapitalismi edellä, perussuomalaisella siunauksella. Ei ole kestävää, että vastuu talouden tasapainotuksesta kaatuu tavallisille duunareille rekan ratissa, varastohallissa tai sairaanhoidossa. Ei ole kestävää, että työntekijöiden oikeuksia kavennetaan suhteettomasti, työnteon kannustinloukkuja lisätään ja pienituloisimpien ostovoimaa heikennetään.