Afganistanissa on käynnissä hazara-vähemmistön kansanmurha

Kansanmurha on jonkin tietyn etnisen, kielellisen, uskonnollisen tai muun, yleensä vähemmistönä olevan ryhmän järjestelmällistä tuhoamista.

Juuri tällainen kansanmurhan määritelmän täyttävä joukkotuhonta kohdistuu parhaillaan Afganistanin hazara-vähemmistöön aivan silmiemme alla. Vuosien saatossa kokonaisia kaupunkeja on puhdistettu hazaroista, hazaroita on ajettu maanpakoon pois synnyinmailtaan ja hazaroiden elinoloja on pyritty kaventamaan kaikin mahdollisin keinoin.

Kaikki tämä johtuu siitä, että hazarat ovat etnisesti poikkeavia. Hazarat uskovat enemmistöstä poikkeavaan islamin tulkintaan. Lisäksi hazarat puhuvat eri kieltä kuin esimerkiksi pataani-enemmistö. Siksi hazaroita on syrjitty Afganistanissa vuosisatojen ajan. 1900-luvun taitteessa miljoonat hazarat joko tapettiin tai ajettiin pois heidän asuttamiltaan alueilta.

Eikä hazaroiden tilanne ole parantunut ajan saatossa ollenkaan. Talibanin ensimmäisen valtakauden aikana arvioidaan Talibanin murhanneen useita kymmeniä tuhansia hazaroita. Valitettavasti myös uuden Talibanin vallan alla hazaroiden etninen puhdistus on jatkunut. Tämän lisäksi myös ISIS on joukkomurhannut hazaroita. ISIS ja Taliban ovat pommittaneet ja ampuneet hazaroita hääjuhlissa, hautajaisissa, sairaaloissa ja kouluissa. Taliban on polttanut hazara-alueilla taloja, tuhonneet asuininfrastruktuurin ja tappaneet hazara-kylien asukkaita sadoittain.

Hazaroihin on myös kohdistettu jatkuvaa kulttuurista kansanmurhaa etnisen puhdistuksen lisäksi. Kuuluisin esimerkki on Talibanin tuhoamat Bamiyanin buddha-patsaat, joiden räjäyttämisen myötä katosi maailman kulttuuriperinnön ohella iso osa hazaroiden kulttuuri-identiteettiä.

Viimeisin isku tapahtui viikko sitten Kabulissa. Hazara-enemmistöiseen oppilaitokseen tehty isku tappoi yli 50 ihmistä, joista ainakin 46 oli naisia ja tyttöjä. Lisäksi 110 ihmistä haavoittui.

Hazarat ovat vaatineet oikeutta vapauteen ja turvallisuuteen. Erityisesti naiset ja tytöt ovat marssineet osoittamaan mieltään oikeuksiensa puolesta. Taliban on vastannut mielenosoituksiin väkivalloin.

Olen itse hazara. On aivan hirveää seurata, kuinka minun näköisiäni ihmisiä surmataan vain sen vuoksi, että he näyttävät siltä, miltä minä näytän. On hirveää seurata, että kaltaiseni hazara-naiset eivät voi liikkua ulkona, käydä koulua tai elää normaalisti ilman hengen menettämisen uhkaa. Tällainen elämä on kuitenkin täyttä todellisuutta Afganistanin hazaroille.

Eilen hazaroiden etnistä puhdistusta vastustavat mielenosoitukset keräsivät ihmisiä ympäri maailmaa: Rooma, Tukholma, Ottawa, Sidney, Minneapolis, Munchen, Helsinki ja ainakin 85 muuta kaupunkia osoittivat mieltä hazaroiden kansanmurhan lopettamisen tueksi.

Meidän mielenosoittajien vaatimus on yksinkertainen: hazaroiden kansanmurha tulee tunnustaa ja sen on tultava päätökseen!