#MashaAmini, siveyspoliisi ja hijab

Kenenkään ei tulisi joutua kärsimään tai jopa kuolemaan, siksi ettei halua pukea päälleen hijabia. Hijabiin pukeutumisen ei ikinä tulisi olla pakotettua.

Valitettavasti miljoonien naisten kohdalla asiat eivät ole näin ja pahimmillaan halu vapautua hijabista voi viedä jopa hengen.
Viime viikolla nuori iranilaisnainen, Mahsa Amini, kuoli siveyspoliisin pahoinpitelyn seurauksena. Hänet pidätettiin ja poliisit pahoinpitelivät häntä kuolettavasti poliisiautossa matkalla pidätyskeskukseen.

Pidätyksen syynä oli hänen pukeutumisensa – Masha Amini ei ollut pukeutunut riittävän siveellisesti.

Aminin kuolema on aiheuttanut ennennäkemättömät mellakat Iranissa. Ihmiset vaativat nyt jo viidettä päivää diktatuurin kaatumista. Mielenosoittajat ovat purkaneet raivoaan ympäri maata ja naiset polttavat hijab-huivinsa protestina hallinnon ja siveyspoliisin tyrannialle. Lisäksi jännitteitä lisää Iranin mullah-hallinnon ja maan etnisten vähemmistöjen erittäin tulehtuneet välit. Masha Amini kuului Iranin kurdivähemmistöön.

Iranin äärimmäisen tiukat hijab-säännöt ja niitä valvova siveyspoliisi ovat olleet sortohallinnon keskeinen vallankäytön ja tyrannian väline. Olen itse syntynyt ja kasvanut Iranissa ja elänyt vuosia näiden sääntöjen ja siihen liittyvän systemaattisen aivopesun alla. Jo seitsemänvuotiaasta saakka tytöt alistetaan tälle säännöstölle. Hijabissa kyse ei ole pienestä kangaspalasta, vaan se tuo mukanaan hyvin tiukkoja sukupuolittuneita vaatimuksia ja rajoituksia tyttöjen ja naisten elämään. Hijabista on muodostunut sorron ja naisvihan symboli Iranissa, jota vastaan jopa miljoonat naiset ovat kamppailleet kuolemaa uhmaten jo vuosia.

Nyt iranilaisten mitta on kuitenkin tullut täyteen. Vuosikymmeniä jatkunut systemaattinen sorto ja naisviha purkautuu nyt. Toivon kovasti, ettei ihmiset perääntyisi, vaikka Iranin sortokoneisto on jo vastannut mielenosoituksiin jopa brutaalilla tavalla. Khomeinin ja Khamenein ideologian ja sortovallan parasta ennen päivämäärä on mennyt – ideologia on vedettävä vessasta alas. Naisia ja vähemmistöjä kontrolloivalla ja sortavalla hallinnolla ei pitäisi olla mitään paikkaa 2020-luvun maailmassa.

Ihmiset ympäri maailmaa ansaitsevat turvallisuutta, ihmisoikeuksia ja vapautta. Vapaus omaan valintaan, oikeuteen tuntea ja mahdollisuuteen oppia ei kuitenkaan ole helposti saavutettavissa. Niiden eteen on taisteltava ja sitä iranilaiset parhaillaan tekevät. Seistään mekin solidaarisina Iranin naisille ja naisille ympäri maailman, jotka taistelevat ihmisoikeuksiensa puolesta.