Ruanda-malli on epäinhimillinen miljardiluokan turvallisuusriski

Ruanda-mallista maalataan populistisesti aivan liian ruusuista kuvaa, vaikka totuus on ihan jotain muuta.

Inhimillinen ulottuvuus on tietysti keskeisin Ruanda-mallin ongelmista. Tiedän, ettei kaikkia vaivaa mallin inhimilliset ongelmat kovin paljoa. Mutta toivoisin, että edes mallin järjettömistä kustannuksista ja turvallisuusriskeistä puhuttaisiin rehellisesti.

Esim. Iso-Britannialle Ruanda-malli maksaa yhtä turvapaikanhakijaa kohden noin kaksi miljoonaa euroa. Suomeen saapuu turvapaikanhakijoita tyypillisenä vuonna noin 5000, joten veronmaksajille tämä malli maksaisi karkeasti arvioituna 10 miljardia. Tämä tarkoittaisi valtionvelan tuplaamista.
Jatka lukemista ”Ruanda-malli on epäinhimillinen miljardiluokan turvallisuusriski”

Kunniamurhat ja kunniaväkivalta kitkettävä Suomesta

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi tänään oikeudenkäynti, jossa afgaanimiestä epäillään ex-puolisonsa murhasta. Murhaepäilyn taustalla on arvioitu olleen kunniaväkivallan piirteitä. Epäilty oli jo aiemmin uhkaillut naista muun muassa tappamisella ja kyseenalaistanut tämän länsimaista elämäntapaa.

Valitettavasti kunniaväkivallan kaikkein äärimmäisin muoto – kunniamurha – näyttäisi olevan läsnä myös meillä Suomessa. Vaasan 2018, Haagan 2019 ja Kuopion 2020 murhan yrityksissä on yhteys kunniamotiiviin. Vihdin 2020 murhassa oli oikeuden mukaan kunniamurhan piirteitä.

Ikävä kyllä kunniamurhissa on kyseessä koko kunniaväkivaltailmiön kaikkein kapein kohta jäävuoren huipusta. Huolestuttavaa on, että murhaa lievempiä tapauksia, kuten kunnian nimissä tehtyjä pahoinpitelyitä, ei juuri nouse tietoomme. Valitettavasti se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö näitä tapauksia olisi – päinvastoin niistä vaietaan tai niitä ei tunnisteta.

Jatka lukemista ”Kunniamurhat ja kunniaväkivalta kitkettävä Suomesta”

#MashaAmini, siveyspoliisi ja hijab

Kenenkään ei tulisi joutua kärsimään tai jopa kuolemaan, siksi ettei halua pukea päälleen hijabia. Hijabiin pukeutumisen ei ikinä tulisi olla pakotettua.

Valitettavasti miljoonien naisten kohdalla asiat eivät ole näin ja pahimmillaan halu vapautua hijabista voi viedä jopa hengen.
Viime viikolla nuori iranilaisnainen, Mahsa Amini, kuoli siveyspoliisin pahoinpitelyn seurauksena. Hänet pidätettiin ja poliisit pahoinpitelivät häntä kuolettavasti poliisiautossa matkalla pidätyskeskukseen.

Pidätyksen syynä oli hänen pukeutumisensa – Masha Amini ei ollut pukeutunut riittävän siveellisesti.

Jatka lukemista ”#MashaAmini, siveyspoliisi ja hijab”