Kunniamurhat ja kunniaväkivalta kitkettävä Suomesta

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi tänään oikeudenkäynti, jossa afgaanimiestä epäillään ex-puolisonsa murhasta. Murhaepäilyn taustalla on arvioitu olleen kunniaväkivallan piirteitä. Epäilty oli jo aiemmin uhkaillut naista muun muassa tappamisella ja kyseenalaistanut tämän länsimaista elämäntapaa.

Valitettavasti kunniaväkivallan kaikkein äärimmäisin muoto – kunniamurha – näyttäisi olevan läsnä myös meillä Suomessa. Vaasan 2018, Haagan 2019 ja Kuopion 2020 murhan yrityksissä on yhteys kunniamotiiviin. Vihdin 2020 murhassa oli oikeuden mukaan kunniamurhan piirteitä.

Ikävä kyllä kunniamurhissa on kyseessä koko kunniaväkivaltailmiön kaikkein kapein kohta jäävuoren huipusta. Huolestuttavaa on, että murhaa lievempiä tapauksia, kuten kunnian nimissä tehtyjä pahoinpitelyitä, ei juuri nouse tietoomme. Valitettavasti se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö näitä tapauksia olisi – päinvastoin niistä vaietaan tai niitä ei tunnisteta.

Jatka lukemista ”Kunniamurhat ja kunniaväkivalta kitkettävä Suomesta”

#MashaAmini, siveyspoliisi ja hijab

Kenenkään ei tulisi joutua kärsimään tai jopa kuolemaan, siksi ettei halua pukea päälleen hijabia. Hijabiin pukeutumisen ei ikinä tulisi olla pakotettua.

Valitettavasti miljoonien naisten kohdalla asiat eivät ole näin ja pahimmillaan halu vapautua hijabista voi viedä jopa hengen.
Viime viikolla nuori iranilaisnainen, Mahsa Amini, kuoli siveyspoliisin pahoinpitelyn seurauksena. Hänet pidätettiin ja poliisit pahoinpitelivät häntä kuolettavasti poliisiautossa matkalla pidätyskeskukseen.

Pidätyksen syynä oli hänen pukeutumisensa – Masha Amini ei ollut pukeutunut riittävän siveellisesti.

Jatka lukemista ”#MashaAmini, siveyspoliisi ja hijab”

Talebanin vuositilinpäätös – Afganistanin tilanne on kammottava

Huomenna tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun Taleban kaappasi vallan Afganistanissa. Taleban astui valtaan kauniine puheineen ja lupauksineen paremmasta tulevaisuudesta, rauhasta ja naisten oikeuksien säilyttämisestä. Kaikki nämä lupaukset on petetty ja Afganistanin kansa on jätetty brutaalin hirmuvallan alle kärsimään täysin epäinhimillisissä oloissa.

Taleban on kuluneen vuoden aikana toteuttanut kaikki ne sortotoimet, joita sen pelättiinkin toteuttavan. Se on käytännössä estänyt tytöiltä koulunkäynnin ja naisilta työnteon, pakottanut naiset verhoamaan itsensä burqaan, kohdistanut sortotoimia uskontovähemmistöihin, palauttanut mm. teloitukset ja käsien katkomiset rangaistukseksi sekä tukahduttanut sananvapauden ja sensuroinut median.

Jatka lukemista ”Talebanin vuositilinpäätös – Afganistanin tilanne on kammottava”