Hoitajapula ei ratkea pakottamalla hoitajat töihin rangaistuksen uhalla

Lakkoileva hoitaja voidaan määrätä töihin sanktion uhalla – tätä tullaan ehdottamaan uudessa lakiluonnoksessa.

Ymmärrän hyvin syyt lakiluonnoksen taustalla, mutta suhtaudun erittäin kriittisesti niihin pakkokeinoihin, joita nyt ollaan ottamassa käyttöön. Perustelen tässä miksi:

Ensinnäkin on todella tekopyhää, kuinka hoitajavajeen aiheuttamasta potilasturvallisuuden vaarantumisesta ollaan kiinnostuneita vain silloin, kun vajetta aiheuttaa työtaistelutoimet. Miksi poliitikot, työnantajat ja Valvira eivät lotkauta korvaansakaan niiden yli 5000 potilasturvallisuuden vaarantumisesta kertovan ilmoituksen vuoksi, joita tänä vuonna aluehallintovirastot ovat saaneet? Potilasturvallisuus vaarantuu Suomessa useaan kertaan joka ikinen päivä, sillä terveydenhuoltomme kärsii yli 10 000 hoitajan jatkuvasta ja koko ajan kasvavasta vajeesta.

Toiseksi suunniteltu pakkotyölaki todennäköisesti vain pahentaa alan tilannetta isossa kuvassa. Hoitajien lakot ovat mikroskooppinen havainnollistus siitä katastrofista, jonka tulevaisuus on tuomassa tullessaan, jos kestävää ratkaisua hoitajavajeeseen ei löydetä. Yli 30 000 sairaanhoitajaa ja lähihoitajaa eläköityy alle 10 vuoden sisällä. Onko ajatus se, että eläköitymistenkin aiheuttama vaje kuitataan siten, että poliisi noutaa eläkeläiset sakon uhalla töihin? Aivan oikeutetusti monet alalla olevat ja sinne haluavat pohtivat parhaillaan sitä, onko pakkotyölaki yhteiskuntamme patenttiratkaisu hoitajapulaan jatkossakin. Tällä voi olla tuhoisat vaikutukset alan surullisen huonoon imagoon.

Kolmanneksi ainakin median esittelemät tiedot lakiluonnoksesta ovat sen kaltaisia, että voidaan ihan perustellusti kysyä, yritetäänkö tässä vain murtaa hoitajien lakko vai taata aivan vähimmäinen mahdollinen suojelutyö. Koska en ole varsinaista lakiluonnosta nähnyt, en pysty tätä aspektia tässä vaiheessa kommentoimaan enempää.

Hoitajat eivät lakkoile kiusallaan eikä heistä kukaan toivo, että lakon vuoksi kenenkään terveys vaarantuisi tai kukaan menettäisi henkensä. Päinvastoin työtaistelun ja hoitoalan ehdottaman palkkapelastuspaketin tarkoituksena on estää se, ettei terveydenhuoltomme vajoaisi moninkertaisesti syvempään kriisiin vajaassa 10 vuodessa, jolloin työvoimapulan on ennustettu räjähtävän käsiimme, jos vastatoimiin ei ryhdytä.

Tätä monta kertaluokkaa suurempaa uhkakuvaa – josta koko työtaistelussa on lopulta kyse – hallituksen ja ministeri Aki Lindenin pitäisi olla ratkomassa sen sijaan että paikkaamme pakkotyölain myötä avohaavaa muumilaastarilla. Nimittäin ratkomalla hoitajapulaan liittyvät kipukohdat, katoaisi samalla tarve lakkoilulle eikä koko pakkotyölakia tarvittaisi.