Maksuton ehkäisy alle 30-vuotiaille

Iloisia uutisia Vantaalta!

Vantaasta tulee Suomen ensimmäinen kunta, jossa aiotaan selvittää maksuttoman ehkäisyn laajennusta kaikille alle 30-vuotialle!
Neljä vuotta sitten neuvottelin Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunnassa maksuttoman ehkäisyn laajennuksesta alle 25-vuotiaille. Tänään Vantaan mallia kopioidaan menestystarinana myös muissa kunnissa, sillä sen avulla on onnistuttu tukemaan nuorten seksuaaliterveyttä erinomaisesti. Kaiken kukkuraksi ilmainen ehkäisy tuo säästöjä ja vähentää nuorten välistä eriarvoisuutta.

Mutta miksi halusin, että kotikuntani Vantaa ryhtyy selvittämään maksuttoman ehkäisyn laajennusta kaikille alle 30-vuotiaille?

Raskaudenkeskeytyksiä tehdään eniten 20–25-vuotiaiden keskuudessa, mutta tilastollisesti keskeytysten määrä on merkittävästi koholla myös 25–29-vuotiaiden ryhmässä. Vuoden 2017 tilastojen mukaan joka toinen abortti tehtiin 20–29-vuotiaalle ja toiseen raskaudenkeskeytykseen päätyivät erityisesti 25–29- vuotiaat naiset. Alle 25-vuotiaiden raskaudenkeskeytysten määrä on saatu kääntymään alaspäin, mutta 25-29-vuotiaiden ikäryhmässä raskauden keskeytykset ovat pysyneet vuodesta toiseen korkeina.

Jotain on siis tehtävä ja miksei kokeiltaisi mallia, joka on toiminut erinomaisesti jo aiemmin.

Me vihreät saatiin todella paljon muitakin hyviä esityksiä läpi Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunnan talousarviossa. Niihin kuuluu paljon ennaltaehkäiseviä palveluita, omaishoidon ja omaishoitajien palveluiden kehittämistä, perhepalveluiden kunnostusta, nuorten mielenterveyspalveluiden parantamista, työntekijöiden aseman vahvistamista työssään yms.