Valhe on Kielitoimiston sanakirjan mukaan totuudenvastainen, perätön väittämä. Orpon ja Purran väite yhdeksän miljardin säästöistä on totuudenvastainen, perätön väittämä – eli tyylipuhdasta valehtelua. Totuutta tästä väitteestä on alle puolet ja todelliset hallituksen tekemät säästöt ovat 4.4 miljardia.
Olen sanonut monta kertaa, ettei Orpon ja Purran asettamat säästölukemat perustu todellisuuteen – ensimmäisen kerran sanoin tämän hallitusohjelman julkistuksen yhteydessä, viimeksi kuluneella viikolla. Olen myös kysynyt monta kertaa, vieläkö joku uskoo, että Orpon ja Purran talouspolitiikka, jossa talouskasvun sijaan kasvaa vain velka ja työttömyys, vie Suomea oikeille raiteille.
Joka ainoa talouden mittari on osoittanut, että pieleen menee eikä mikään indikaattori vihjaa edes varovaisesti, että Orpolla ja Purralla olisi homma hallussa.
Nyt myös finanssivalvoja sanoo saman, mitä olen sanonut pari vuotta. Leikkaukset ja veronkiristykset eivät tuo sellaisia säästöjä, joita hallitus tavoittelee. Työttömyyden kasvu ja epärealistisiksi asetetut sote-säästötavoitteet synnyttävät melkein kolmen miljardin aukon hallituksen tavoitteeseen. 9 miljardin tavoitteesta yli puolet on ”toivotaan, toivotaan” -politiikkaa.
On suorastaan hämmästyttävää, kuinka Orpon ja Purran vakuuttelut hyvästä taloudenpidosta päästetään kerta toisensa jälkeen läpi ilman pienintäkään kriittistä tarkastelua, vaikka kylmät faktat todistavat väitteet valheiksi. Miten on mahdollista, että hallitus voi esittää perättömiä lukuja ilman, että sitä haastetaan niiden totuudenmukaisuudesta? Jos tavallinen kansalainen antaisi näin hatarilla perusteilla lukuja omassa verotuksessaan, seuraukset olisivat ankarat – mutta hallitukselta tämä näyttää käyvän ilman ongelmia. Onko lopulta niin, että tärkeämpää kuin talouden todellinen tila on vain toistella samat mantrat ja toivoa, että kansa uskoo ne todeksi?