Karut luvut paljastavat EU-vasemmiston Putin-myönteisyyden

Kirjoitin toissa päivänä Venäjä-mielisten voimien noususta EU:ssa. Kirjoituksessa mainitsin lyhyesti, että oikeiston lisäksi myös EU:n vasemmistoryhmä on ollut hyvin Venäjä-mielinen.

Enpä kuvitellut, että tämän faktan esiin nostaminen aiheuttaa niin paljon katkeraa, solvaavaa ja jopa vihamielistä palautetta vasemmalta laidalta. Etenkin, kun asia on ollut laajassa mediakeskustelussa, Venäjä-myönteinen toiminta on tarkistettavissa julkisista pöytäkirjoista ja jopa Vasemmistoliitto itse on ollut paikoin erittäin kriittinen oman EU-ryhmänsä toiminnasta.

Eniten hämmästyttää se, että osa palautteenantajista antaa kyllä hyvinkin kovaa kritiikkiä Venäjä-mieliselle EU-oikeistolle, mutta ei halua nähdä oman EU-ryhmänsä toiminnassa mitään vikaa. Yhtä ristiriitaista on, että samaan aikaan korostetaan (oikeutetusti) Suomen vasemmisto-MEP:n jämäkkää Ukraina-linjaa, mutta toisaalta Irlannin vasemmistokollegoiden ja Etelä-Euroopan kommunistien Venäjä-myönteisyydestä yritetään musta selittää valkoiseksi hyvin kekseliäillä verukkeilla.

Kriittisen reflektoinnin sijaan minua syytettiin mm. Putin-populistiksi ja disinformaatiota levittäväksi trolliksi, joten käydäänpä tässä läpi taustalla olevat faktat. Kirjoitin, että vasemmistoryhmä ei esimerkiksi viime kaudella halunnut tuomita Venäjän hyökkäys- ja vaikuttamistoimia ja tukea Ukrainaa Venäjän hyökkäykseltä asiasta päätettäessä.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan EU-parlamentti laati hyökkäyksen tuomitsevan ja Ukrainan tukea koskevan päätöslauselman. Tuo päätöslauselma sisälsi 52 kohtaa, jossa vasemmisto hajosi 51 kohdassa. Koko parlamentissa päätöslauselmaa vastusti vain 13 edustajaa ja näistä yli puolet tuli vasemmistosta, joka jakautui äänestyksessä keskeltä kahtia. Vastustusta aiheutti mm. kohta, jossa todettiin, että jokaisella maalla – kuten Suomella – tulee olla oikeus päättää itse turvallisuudestaan, kuten Nato-jäsenyydestä.

Vasemmisto hajosi vastaavasti myös Ukrainan hätälainaäänestyksessä. Kolmasosa ryhmästä äänesti hätälainaa vastaan. Päätöslauselma, jossa vaadittiin Venäjälle kovempia pakotteita ja suurempaa eristämistä, sai taaksensa enää neljä vasemmistoryhmän edustajaa – 25 vastusti tai äänesti tyhjää.

Saa kyllä harrastaa melkoista mentaaliakrobatiaa, jos tällaisessa toiminnassa ei näe vastaavaa Venäjä-myönteisyyttä kuin EU:n oikeiston Venäjä-myönteisyydessä. Suomessa sorrutaan helposti peilaamaan EU-vasemmistoryhmän toimintaa Suomen Vasemmistoliiton kautta. Meidän ja muiden Pohjoismaiden vasemmistopuolueet ovat verraten maltillisia, ja Venäjän uhka tai Naton turvallisuushyödyt nähdään täällä Putinin naapurissa toisessa valossa kuin konservatiivisemmassa Keski- ja Etelä-Euroopassa, jossa Venäjä-myönteiset radikaalit vasemmistovoimat ovat marssimassa isoihin vaalivoittoihin.

KategoriatEU

Yksi vastaus artikkeliin “Karut luvut paljastavat EU-vasemmiston Putin-myönteisyyden”

Kommentit on suljettu.