Putin ja autoritääriset voimat voivat olla EU-vaalien suurin voittaja

Putin ja autoritääriset voimat voivat olla EU-vaalien suurin voittaja.

Suomessakin esimerkiksi kokoomus puhuu vakavasti yhteistyöstä oikeistoryhmittymässä, johon on tyrkyllä Venäjän taskussa oleva Orbanin populistiporukka, Puolassa naisten oikeudet ja oikeusvaltion romuttanut Laki ja Oikeus -puolue ja esimerkiksi todistetusti trolliarmeijalla disinformaatiota levittävä Ruotsidemokraatit. Kokoomus on jopa kehunut Italian pääministeri Melonia, joka on häpeilemättä puolustanut esim. juuri Puolaa ja Unkaria, kun EU on yrittänyt puuttua kyseisten maiden oikeusvaltio-ongelmiin.

Kuvaavaa on, että edellä mainitut tapaukset ovat nyky-Euroopassa ”maltillisia” laitaoikeistovoimia. Vielä rajumpaa Venäjä-myönteisyyttä ja oikeusvaltiokielteisyyttä on vyörymässä Saksan, Ranskan, Itävallan ja Hollannin äärioikeistosta. Suomen turvallisuuden ja Euroopan suunnan kannalta on ennen näkemättömän kriittistä pysäyttää oikeistovoimien nousu.

Valitettavasti yhtä Venäjä-myönteistä suhtautumista löytyy myös parlamentin vasemmasta reunasta. Ennusteet lupaavat Venäjä-myönteisten voimien läpimurtoa myös vasemmalla. Suomen ja koko EU:n kannalta on erittäin huolestuttavaa, ettei vasemmistoryhmä esimerkiksi viime kaudella halunnut tuomita Venäjän hyökkäys- ja vaikuttamistoimia ja tukea Ukrainaa Venäjän hyökkäykseltä asiasta päätettäessä.

Vasemmisto ei esimerkiksi hyväksynyt EU:n päätöslauselman kohtaa, jossa todettiin, että jokaisella EU-valtiolla – kuten Suomella – tulee olla itse oikeus päättää turvallisuusasioistaan, kuten Nato-jäsenyydestä. Suomessa vasemmistoliitto edustaa tätä ryhmittymää.

Näistä vaaleista on leikki kaukana. Olen aika varma, että meistä juuri kukaan ei halua autoritäärisiä tai Venäjä-mielisiä voimia päättämään meidän asioista. Nyt ei kannata jättää äänestämättä!

KategoriatEU