Väestönvaihdon julistaminen on tarkoituksellista, vaikkei uskoisikaan salaliittoon

”Anteeksi vain, mutta kuulostaa ihan väestönvaihdolta”, lausui oikeusministeriksi valittu Leena Meri keväällä suorassa tv-lähetyksessä.

Väestönvaihdosta on puhunut myös ainakin Ylen mukaan esimerkiksi sisäministeriksi valittu Mari Rantanen sekä Helsingin sanomien mukaan myös puhemies Jussi Halla-aho ja valtiovarainministeri Riikka Purra”Väestönvaihdos” on mainittu myös perussuomalaisten ohjelmissa.

”Väestönvaihto” on äärioikeistolainen salaliittoteoria, jonka mukaan länsimaiden valkoinen väestö pyritään tietoisesti korvaamaan ei-valkoisella väestöllä ”globalistisen eliitin” tai juutalaisten ohjaamana (Encyclopaedia Britannica). Suojelupoliisin mukaan väestönvaihtoteoria on yksi äärioikeistolaisten terroristien aatteellisista vaikuttimista (Supo 2020 vuosikirja).

Esimerkiksi Christchurchissa Uudessa-Seelannissa 51 ihmistä vuonna 2019 surmannut tekijä perusteli tekoaan valkoisen väestön suojelemisella. Yhdysvaltojen Charlottesvillen kuolemaan johtaneissa äärioikeiston, uusnatsien ja valkoisen ylivallan kannattajien mielenosoituksissa toistettu ”Jews will not replace us” on suora viittaus väestönvaihtoteoriaan.

Perussuomalaisten piiristä on totta kai kiistetty jyrkästi, että kyseessä olisi millään lailla viittaus äärioikeistolaiseen salaliittoteoriaan. Väestönvaihtoviittauksilla on esimerkiksi puheenjohtaja Purran mukaan tarkoitus vain tuoda ilmi maahanmuuton haittapuolia tai kuvata Suomen ennustettua väestökehitystä.

On toki ihan totta, että väestörakenteessa tapahtuu jatkuvaa muutosta, niin on ollut aina. Väestön ikärakenne muuttuu, muuttoliikkeet valtiorajojen sisällä ja välillä aiheuttaa rakennemuutosta, syntyvyys ja kuolleisuus vaihtelee. Näitä ilmiöitä esimerkiksi kaikki vakavasti otettavat tutkijat pystyvät käsittelemään ilman viittauksia äärioikeistolaiseen väestönvaihtoteoriaan. Olen itsekin analysoinut, kritisoinut ja pohtinut etenkin maahanmuuton aiheuttaman väestökehityksen haittoja ja positiivisia puolia eikä mistään ole kummunnut tarvetta viitata väestönvaihtoteorioihin.

Tässä vaiheessa yleensä joku ilmaantuu paikalle kertomaan, että kyse on lähinnä semantiikasta. Jos kyse on tosiaan vain semantiikasta, miksi perussuomalaisille on niin hankala pidättäytyä puhumasta väestönvaihdosta, josta juuri kukaan äärioikeistopiirien ulkopuolilla ei puhu?

Kyse on jälleen kerran kaksoisviestinnästä, jolla toisaalta halutaan vedota radikaalimpaan, etnonationalistiseen ajatusmaailmaan ja toisaalta vedota semantiikkaan ja jopa tietämättömyyteen, kun lausunnoista nousee ihan oikeutetusti kysymyksiä.

Uskon ihan vilpittömästi, ettei itse salaliittoteoriaan välttämättä uskota perussuomalaisten kärkipoliitikkojen piirissä, mutta se ei estä heitä käyttämästä viestintää, jolla vedotaan äänestäjäryhmiin, jotka näihin teorioihin uskoo.

Väestönvaihtoviittausten kohdalla olemme ihan samojen kysymysten äärellä kuin Junnilan valkoisen ylivallan ja uusnatsivihjailuiden kanssa: onko ministerille, puhemiehelle, puoluejohtajalle tai ylipäätään koko kansaa edustavalle poliitikolle soveliasta vihjailla ja flirttailla äärioikeiston symboliikan ja salaliittoteorioiden kanssa.

Petteri Orpo totesi Leena Meren väestönvaihtolausunnoista, että ne ovat ”puheita kumpujen yöstä”. Nyt Orpo pääsee taas miettimään, onko väestönvaihtoteorioita levittävä porukka se arvomaailmailmaltaan sellainen, jonka kanssa kokoomuksen on luontevaa jatkaa yhteistyötä tulevat vuodet. Erityisesti sisäministeri Rantasen kohdalla ollaan vakavan dilemman edessä. Väestönvaihtoteoriaa levittänyt Rantanen nimittäin johtaa sisäministeriötä, joka pitää väestönvaihtosalaliittoa yhtenä äärioikeiston oikeutuksista väkivallalle.