Velkakeskustelu on hysteeristä ja harhaanjohtavaa

Valtion velasta käytävä keskustelu on hysteeristä ja harhaanjohtavaa.

Onpas raikasta kuulla, että tämän sanoo ääneen lisäkseni maan johtavat ekonomistit kuten Sixten Korkman, Vesa Vihriälä ja Hannu Vartiainen.
En ole huippuekonomisti, mutta täsmälleen samaa viestiä olen tuonut julki jo useamman vuoden. Ja kun muistuttaa, että Suomi on edelleen yksi maailman parhaiten talousasiansa hoitavia maita emmekä ole vielä musertumassa velkavuoren alle, niin siitäkös vasta älämölö alkaakin.

Tosiasia on kuitenkin se, että me emme ole velkamme kanssa jäniksen selässä, vaikka monella taholla onkin halu pelotella “Kreikan tiellä”. Suomen kykyyn hoitaa talouttaan luotetaan, ja saamme tarvittaessa edelleen markkinoilta lainaa erinomaisilla ehdoilla eikä julkistalouden epätasapainon korjaaminen vaadi nälkäkuuria.

Jostain kumman syystä tämä on päässyt viimeisen parin vuoden aikana unohtumaan tyystin. Oppositio on lietsonut sellaisen velkahysterian, että mitään hedelmällistä keskustelua ei juuri ole päässyt syntymään. Lietsontaa on tehty siitä huolimatta, että vaihtoehtobudjettien perusteella oppositiopuolueiden velkaantuminen olisi ollut täsmälleen samaa suuruusluokkaa kuin hallituksellakin.

Enkä siis sano nyt, etteikö mitään pitäisi tehdä. En missään nimessä. Kuten ekonomisti Vartiainen toteaa velkaantumiseen voi suhtautua hysteerisesti, lepsusti tai rationaalisesti. Itse toivon syvästi, että voisimme siirtyä pikkuhiljaa rationaalisuuden polulle. Tiukkoja päätöksiä on nimittäin tehtävä nopeasti, sillä väestön ikääntymisestä johtuva kestävyysvaje on ihan todellinen ongelma. Mitä nopeammin aloitamme korjaustoimenpiteet, sitä vähemmän ne kirpaisevat.

Tulevalla hallituskaudella on tehtävä fiksua talouspolitiikkaa. Fiksusta talouspolitiikasta ei edelleenkään kannata jättää huomioimatta esimerkiksi suhdannetilannetta, reaalikorkoa tai tulonjaon hyvinvointivaikutuksia. Laput silmillä leikkaamalla ei hyvinvointivaltiota nimittäin pelasteta.

Lupaan kansanedustajana puolustaa joka tilanteessa fiksua ja vastuullista talouspolitiikkaa. Äänestä 228, Uusimaa.