Hoitajien pakkotyölain perusteet ovat vähintäänkin hatarat

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee pakkotyölakia, jolla voidaan sakkojen uhalla pakottaa lakkoilevat hoitajat töihin. Suhtaudun tähän perustuslain turvaamaa työtaisteluoikeutta rajoittavaan lakiin todella kielteisesti.

En tietenkään toivo kenenkään terveyden vaarantuvan lakon takia, mutta pakkotyölain perusteet ovat vähintäänkin hatarat. Hoitolan työvoimatilanne on jo nimittäin valmiiksi kroonisesti surkea, mutta asia ei ole kiinnostanut juuri ketään hoitajien vuosien hätähuudoista huolimatta.

5.4.2022  julkaistun ammattibarometrin mukaan meillä on tälläkin hetkellä jatkuva 13 000 ammattilaisen puute myös ilman lakkoiluja. Kuvaavaa on, että henkilötilanne on hoitokentän viestien perusteella joillain osastoilla ollut jopa normaalia parempi lakon aikana annetun suojelutyön johdosta.

Kun katsoo tulevaisuuden ennusteita hoitoalan tilasta, alkaa karmimaan. Jos terveydenhuoltomme todella on väitetysti jonkin asteisessa kriisitilassa 25 000 hoitajan lyhyen lakon takia, niin miten kummassa kuvittelemme selviävän jopa kymmeniä tuhansia suuremmaksi arvioidusta hoitoalan työvoimavajeesta, joka siintää edessämme alle 10 v sisällä?

Tätä monta kertaluokkaa suurempaa uhkakuvaa – josta koko työtaistelussa on lopulta kyse – meidän pitäisi olla ratkomassa sen sijaan että paikkaamme pakkotyölain myötä avohaavaa muumilaastarilla. Hoitajaliittojen mukaan tätä varsinaista työriita-asiaa ei tällä hetkellä kuitenkaan ole ratkomassa kukaan, vaan kaikki tarmo on keskitetty pakkotyölain valmisteluun.

Tässä lähetetään nyt hoitajille aivan väärä signaali. Oikeutetusti monet pohtivat parhaillaan sitä, onko pakkotyölaki yhteiskuntamme keino ratkoa hoitajavaje jatkossakin työvoimavajetta vastaan taistellessamme. Päälle päin se todella näyttää siltä. Hoitoalan ongelmista on puhuttu vuosia ja ainoa poliittinen ratkaisu on ollut pakottaminen työhön sanktioiden uhalla. Varmaa on, ettei tämä laki ainakaan lisää kenenkään motivaatiota hakeutua tai jäädä hoitoalalle.

Hoitajat eivät lakkoile kiusallaan eikä heistä kukaan toivo, että lakko veisi terveydenhuoltomme kriisiin. Päinvastoin työtaistelun ja hoitoalan ehdottaman pelastuspaketin tarkoituksena on estää se, ettei terveydenhuoltomme vajoaisi moninkertaisesti syvempään kriisiin vajaassa 10 vuodessa, jolloin työvoimapulan on ennustettu räjähtävän käsiimme, jos vastatoimiin ei ryhdytä.

Blogiteksti on julkaistu alun perin Helsingin Sanomissa.