Eduskunta, vaaravyöhyke naisten oikeuksille

Seksuaalioikeudet, mukaan lukien aborttioikeus, ovat olennaisimpia ihmisoikeuksia. Jokaiselle tulee sallia itsemääräämisoikeus tehdä päätöksiä omaan kehoonsa, seksuaalisuuteensa ja lapsilukuunsa liittyen ilman ulkopuolista painostusta ja syrjintää. Näin ei kaikkialla kuitenkaan ole. Vuosittain tehdään noin 21,6 miljoonaa vaarallista aborttia, minkä lisäksi jopa 47 000 naista kuolee vaarallisesta abortista johtuviin komplikaatioihin. Kolmetoista prosenttia äitiyskuolemista on vaarallisen abortin seurauksia. Abortti on laillistettava, jotta naisen ei tarvitse altistua komplikaatioille ja kuoleman vaaralle raskaudenkeskeytyksessä. Suomessa ei ole viimeisen yli 40 vuoden aikana tehty parannuksia aborttilakiin ja lainsäädäntömme onkin yksi EU maiden tiukimmista.

On surullista, että vielä 2020-luvulla joudumme taistelemaan yksinkertaisimpienkin ihmisoikeuksiemme puolesta. Osa meistä viettää 28.9 Kansainvälistä turvallisen abortin -päivää mielenilmauksen merkeissä, koska suomalaisessa politiikassa aborttivastaisuus on nostanut viime aikoina päätään. Eduskunnasta on tulossa vaaravyöhyke naisten oikeuksille. Sen sijaan, että eduskunnassa ryhdyttäisiin korjausliikkeisiin tasa-arvokysymyksissä, kansanedustajat, hallitus etunenässä päin vastoin ohjaavat päätöksillään yhteiskuntamme kehitystä kohti takapajuisuutta. Päättäjillämme on merkittävä rooli ihmisoikeuksien toteutuksessa ja tasa-arvon kehityssuunnassa.

Suomen aborttilaki on valmiiksi jo vanhanaikainen. Aborttilaki säätää, että naisen pitää perustella abortin syy. Tämän lisäksi aborttioikeuteen tarvitaan kahden lääkärin lausunto. Pelkkää lain kirjainta vertailevat tilastot vievät Suomen Euroopan tiukimpien abortinrajoittajien joukkoon. Käytännössä abortti on kuitenkin mahdollinen kaikille ja lainsäädäntö tuleekin muuttaa heijastamaan nykykäytäntöä siten, että aborttiin ei tarvitse tarjota perustelua, ja että lääkäreiden arvoista luovuttaisiin. Suurin osa Euroopan maista, sallii abortin ehdoitta tietylle raskausviikolle saakka. Vain muutama harva maa vaatii abortille perustelua, näiden joukossa Suomi, jossa abortille on kuusi hyväksyttyä syytä. Lainsäädäntö asettaa Suomen samaan kastiin esimerkiksi joidenkin Latinalaisen Amerikan sekä muslimimaiden kanssa. Se, että abortti käytännössä myönnetään kaikille, ei poista sitä tosiasiaa, ettei se lain silmissä ole vapaa, ja vain naisen omasta tahdosta riippuva.

Suomen vanhanaikainen aborttilaki on päivitettävä pikimmiten nykyaikaan ja on sallittava naisten itsemääräämisoikeus omaan kehoonsa. Konservatiivisille mielipiteille ei aborttilainsäädännössä ole tilaa, sillä laittomien aborttien haitat ovat kiistattomia. Esimerkiksi, uskonnollinen vakaumus ei saa ajaa ihmisoikeuksien yli.