Lupasin kirjoittaa ajatuksia sunnuntain vaalituloksesta – tässä niitä tulee.
Vaalien suurin käänne oli tietenkin perussuomalaisten kannatuksen puolittuminen. Se kertoo selkeästi, ettei Suomessa ole laajaa sympatiaa sille, että ensin leikataan toistuvasti kaikkein heikoimmassa asemassa olevilta – lapsilta, vanhuksilta ja vammaisilta – ja sitten vielä ilkutaan ja ilakoidaan päälle.
Perussuomalaisten romahdusta on ehditty jo analysoida monesta suunnasta (esim. ”Kannatuksen puolittuminen ei ole normaalia, tutkija sanoo – pitää Purran selityksiä heikkoina”), joten en pureudu siihen tämän syvemmin. On silti hyvä huomioida, että äänestysaktiivisuus ei selitä mahalaskua – se ei juurikaan eronnut edellisistä vaaleista, joissa ps saavutti kaksinkertaisen tuloksen. ”Vastuunkantokaan” ei riitä selitykseksi, kun samaan aikaan muut hallituspuolueet menestyivät lopulta varsin hyvin. Kun lukee Hommaforumin kommentteja tai entisten ps-äänestäjien palautteita, käy hyvin nopeasti selväksi, ettei kylmän nihilistinen ja hyvinvointivaltiovastainen leikkauseetos puhuttele kovinkaan suurta joukkoa.
On oikeasti ilahduttavaa huomata, ettei loputon ksenofobia, kaiken vastustaminen tai ilkkuva “vassareiden itku” kanna tässä maassa loputtomiin. Olen pitkään ihmetellyt, kuinka pitkään Vennamon ja Soinin aikainen “pienen ihmisen puolustaja” -mielikuva voi vielä kantaa – nyt saatiin siihenkin vastaus.
Me Vihreät sen sijaan teimme aivan erinomaisen tuloksen. Jos katsoo pintaa syvemmälle, nousee esiin erityisesti Sofian loistavan tenttisuorituksen synnyttämä kannatuspiikki. Kuntavaalien vaalipäivänä kannatuksemme oli 11,3 %. Esim. Vasemmistoliitto – jonka kanssa kannatuskisa oli kaikkein tiukin – jäi vaalipäivänä 8,2 % kannatukseen. Nousua on tullut hurjasti verrattuna vuoden 2023 eduskuntavaalien vaalipäivän 7,0 % pohjalukemiin.
Vihreiden profiili on selkeästi vahvistunut. Nämä olivat jo kolmannet vaalit putkeen, joissa olemme pärjänneet hyvin. Meidät tunnistetaan yhä useammin uskottavana sote-puolueena, mutta esimerkiksi turvallisuus- ja talouskysymyksissä on vielä paljon työtä. Tämä näkyy myös ehdokasvalinnoissa: esimerkiksi Vantaalla valtuustoryhmäämme ei saatu tällä kertaa läpi yhtään miestä, vaikka ehdokkaat olivat erinomaisia.
Viime eduskuntavaalien alla sain paljon viestejä ihmisiltä, jotka sanoivat voisivansa äänestää minua tai jotain toista vihreää ehdokasta – mutta puolue on väärä. Meidät nähtiin poissulkevana ja torjuvana. Näissä vaaleissa sain kuitenkin aivan käsittämättömän määrän viestejä, joissa kerrottiin, että väri on vaihtunut Vihreisiin – jopa entisiltä perussuomalaisten äänestäjiltä. Jotain olemme siis tehneet oikein viimeisen kahden vuoden aikana.
On päivänselvää, että nämä vaalit olivat äänestys hallituksen luottamuksesta. Hyvinvointialueiden kysymykset ovat pitkälti hallituksen rahoituspäätösten varassa, joten myös nämä vaalit kytkeytyivät hallituksen linjaan. Suomalaiset viestittivät nyt selkeästi, että he eivät hyväksy hallituksen pakottamaa vaihtoehtoa – hallitus sai aluevaaleissa taakseen vain 38 % kannatuksen.
Jää nähtäväksi, millaista kuohuntaa tämä aiheuttaa hallituksen sisällä. EU-vaalien tappion jälkeen perussuomalaisissa vedettiin johtopäätös, että linja on ollut liian kiltti. Sen jälkeen alkoikin taas jutut kameleista ja lentävistä matoista. Jonkinlaiseen hallituksen sisäiseen oppositiotoimintaan tämä tulos johtaa melko varmasti – sen verran epävarmaksi muuttui monella ps-edustajalla jatko eduskunnassa.
Epävarmaksi muuttuivat myös monet päätökset. Olisi todella erikoista, jos perussuomalaiset tämänkin jälkeen olisivat valmiita junailemaan esimerkiksi Arto Satosen Kelan johtoon ohi pätevämpien ja motivoituneempien ehdokkaiden. Ilmastolain romuttaminen on varmasti tähtäimessä, ja ensi viikon puolivälin riihestä voi tulla todellinen show. Ennen vaaleja puhuttiin vielä rehvakkuudella uusista leikkauksista – mutta voi olla, että sävy muuttuu.
Jos pitäisi veikata, sanoisin että Orpon johtajuutta testataan jälleen. PS:n kannattajakunnassa alkaa olla ilmapiiri, että nyt on kaksi vuotta pyöritty kokoomuksen renkinä ja suunnan olisi aika muuttua.