Kulutamme neljän maapallon resurssit

Tänään se taas on Suomen ylikulutuspäivä – päivä, jolloin me suomalaiset olemme kuluttaneet luonnonvaroja koko vuoden edestä. Loppuvuoden elämme velaksi planeettamme kantokykyyn nähden.

Luonnonvarojen suhteen me elämme 300 % yli varojen. Miettikää, jos eläisimme julkisen talouden osalta yhtä leväperäisesti 300 % yli varojen. Sitä pidettäisiin apokalyptisena katastrofina. Luontoresurssien suhteen harva meistä on edes puoliksi yhtä huolissaan, vaikka käsillämme voi ihan todellisuudessa ollakin apokalyptinen katastrofi, ellei suunta käänny.

Jos kaikki kuluttaisivat kuten suomalaiset, tarvittaisiin neljä maapalloa. Muutoksia on pakko tehdä. Me emme voi ulkoistaa Kiinan ja Intian vastuulle esimerkiksi sitä, että Suomen luonnon monimuotoisuus hupenee ja lajien uhanalaisuus kiihtyy hälyttävällä vauhdilla. Meillä ei nimittäin ole neljää maapalloa. On vain yksi maapallo ja sen on riitettävä.

Suomalaisista 91 prosenttia on huolissaan planeettamme luonnon tilasta. Suomalaisten huolen jakaa politiikassa kuitenkin vain Vihreät. Etenkin näin vaalien alla juhlapuheissa huolta kantaa toki kaikki muutkin, mutta kun pitäisi tehdä oikeasti luontoystävällisiä päätöksiä liikenteestä, kulutuksesta tai ympäristönsuojelusta, tärähtääkin käyntiin polttomoottoripopulismi, lihateollisuuden lobbaus ja metsähakkuiden maksimointi. Osa puolueista haluaa käyttää kaiken lisäksi vielä suomalaisten verovarojakin siihen, että luonnon köyhtyminen ja ilmaston saastuminen olisi mahdollisimman voimakasta. Tätä on niin vaikea ymmärtää.

Ihmislaji on osa luontoa ja olemme luonnosta täysin riippuvaisia. Ilman hyvinvoivaa maapalloa ei ole myöskään hyvinvoivaa ihmislajia. On surullista ja lyhytnäköistä, että tätä tosiasiaa, jonka jo pikkulapsi oppii ympäristö- ja luonnontiedon tunnilla, ei kovinkaan moni päättäjä halua tunnustaa tai ainakaan ole valmis tekemään töitä paremmin voivan luonnon eteen.

Yksi vastaus artikkeliin “Kulutamme neljän maapallon resurssit”

  1. Joo. Ja monenko maapallon resurssit menevät sitten kiinalaisten käyttöön? Entä intialaisten? Tällaiset yksipuoliset ’vertailut’ kertovat lähinnä siitä, että olet kiinnostunut vain hyvesignaloinnista ja ehkä myös suomalaisten mollaamisesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *