Kolikkopelit pois kaupasta – voittovarojen korvamerkinnästä luovuttava

Koronaepidemian sulkemat, kauppoihin ja kioskeihin sijoitellut Veikkauksen pelikoneet – ”hyvän tahdon tulonsiirtoautomaatit” – käynnistyivät pari viikkoa sitten. On käsittämätöntä, että viruspandemia ratkoo peliriippuvuusongelmat paremmin kuin Veikkaus, jonka perustehtävä ja yksinoikeusjärjestelmän peruste pitäisi olla haittojen minimointi.

Vaikka suomalaiselle uhkapelimonopolille onkin perusteita, nykyisen laajuista kolikkopelikonesijoittelua ei voi hyvällä tahdollakaan perustella pelihaittojen vähentämisellä. Päinvastoin näyttö on murskaavaa sen puolesta, että peliautomaattiverkoston laajuus ja pelikoneiden saatavuus arkielämässä lisää pelaamista ja pelaamisen haittoja.

Kolikkopelit ovat Veikkauksen tuottavin pelituote. Ongelmallista on, että ongelmapelaajat (jopa yli 3 % suomalaisista) ovat yhtiölle merkittävä kohderyhmä ja nämä pelaajat tuottavat jopa puolet kolikkopelien tuotoista. Tähän kohderyhmään kuuluu valitettavan usein esimerkiksi kansaneläkkeellä ilman pelitappioitakin huonosti toimeentulevia kansalaisia.

Peliautomaattien saatavuutta tulee vähentää radikaalisti hyvin nopealla aikataululla. Lisäksi on puututtava Veikkauksen liiketoiminnan eettisyyteen ja intressiristiriitoihin. Ei voi olla niin, että markkinointi, kohderyhmästrategia tai johdon insentiivit ovat ristiriidassa monopolin perusteena olevan haittojen vähentämisen kanssa.

Ensimmäinen askel ristiriitojen poistamiseksi on veikkausvoittovarojen korvamerkinnästä luopuminen. Veikkauksen toimintaa puolustetaan sillä, että Veikkauksen tuotoilla turvataan mm. järjestökentän rahoitus. Veikkausvoittovarojen kohdentamisesta yhteiskunnallisesti merkittäviin toimiin on kuitenkin muodostunut paradoksaalinen ongelma, sillä jakokelpoisten varojen keräämisen maksimointi on ristiriidassa Veikkauksen perustehtävän kanssa.

Osmo Soinivaara esittää blogissaan Veikkausvoittovarojen korvamerkinnän problematiikkaa kärjistäen, mutta kuvaavasti: ” Kuvitelkaamme, että joku olisi keksinyt korvamerkintä Alkon voiton rahoittamaan lastensairaaloita. Samalla Alkon hallintoelimet olisi miehitetty sairaaloiden ja syöpälasten edustajilla. Taatakseen lasten hyvän hoidon Alko pyrkisi maksimoimaan tulonsa eikä mikään lainsäädäntö kaitsisi sen käyttämiä keinoja.”.

Veikkausvoittovarojen korvamerkintä kulttuuri-, urheilu- ja kansanterveyden kannalta tärkeisiin toimiin tulee katkaista siten, että veikkaus maksaa tuotot valtiolle ja rahoitus tapahtuu valtion budjetista. Tällä saisimme vähennettyä peliriippuvuutta, korjattua Veikkauksen tämän hetkiset eettisyys- ja insentiiviongelmat sekä palautettua perusteet koko Veikkaus-monopolin olemassa ololle.

Esitämme yhdessä muiden Vihreiden puolueen jäsenten kanssa kahden puoluealoitteen avulla Vihreiden puoluekokoukselle, että rahapeliautomaatit tulee kieltää pelaamosalien ulkopuolella ja Veikkauksen tuottojen tuloutus tulee tapahtua suoraan valtion budjettiin.

Meidän aloitteiden allekirjoittaneiden tavoitteena on, että Vihreät sisäministeriön vetovastuulla lähtee ajamaan peliautomaatien saatavuuden vähentämistä sekä veikkausvoittovarojen korvamerkinnän poistamista.