Kolikkopelit pois kaupasta – voittovarojen korvamerkinnästä luovuttava

Koronaepidemian sulkemat, kauppoihin ja kioskeihin sijoitellut Veikkauksen pelikoneet – ”hyvän tahdon tulonsiirtoautomaatit” – käynnistyivät pari viikkoa sitten. On käsittämätöntä, että viruspandemia ratkoo peliriippuvuusongelmat paremmin kuin Veikkaus, jonka perustehtävä ja yksinoikeusjärjestelmän peruste pitäisi olla haittojen minimointi.

Vaikka suomalaiselle uhkapelimonopolille onkin perusteita, nykyisen laajuista kolikkopelikonesijoittelua ei voi hyvällä tahdollakaan perustella pelihaittojen vähentämisellä. Päinvastoin näyttö on murskaavaa sen puolesta, että peliautomaattiverkoston laajuus ja pelikoneiden saatavuus arkielämässä lisää pelaamista ja pelaamisen haittoja.

Kolikkopelit ovat Veikkauksen tuottavin pelituote. Ongelmallista on, että ongelmapelaajat (jopa yli 3 % suomalaisista) ovat yhtiölle merkittävä kohderyhmä ja nämä pelaajat tuottavat jopa puolet kolikkopelien tuotoista. Tähän kohderyhmään kuuluu valitettavan usein esimerkiksi kansaneläkkeellä ilman pelitappioitakin huonosti toimeentulevia kansalaisia.

Jatka lukemista ”Kolikkopelit pois kaupasta – voittovarojen korvamerkinnästä luovuttava”