Jättimäiset lakot uhkaavat taas Suomea – ja se on Orpon ja Purran hallituksen syytä.
Lakot ovat suora seuraus siitä, kun hallitus päätti ideologisista syistä sotkea työmarkkinoiden tasapainon tuomalla lakiin joukon työntekijän asemaa heikentäviä uudistuksia. Nyt työntekijäpuoli – aivan oikeutetusti – pyrkii parantamaan asemaansa työehtoneuvotteluissa.
Koska tämä kirjoitukseni on hyvin kriittinen Orpon hallituksen toimia kohtaan, aloitetaan se toteamalla, että jaan hallituksen tavoitteen tuoda uudistuksia ja joustoja Suomen työmarkkinoille. Kirjoitin jo esimerkiksi ennen eduskuntavaaleja, että työnteon kannustimia on parannettava ja työllistämisen esteitä on purettava. 1960-70-luvuilta peräisin olevat rakenteet eivät monellakaan tapaa mukaudu 2020-luvun tarpeisiin ja niitä on syytäkin uudistaa. Tässä hallitus on aivan oikeassa.
Mutta hallituksen keinot ovat olleet poikkeuksellisen huonoja. Hallituksen työmarkkinalinja on perustunut lähes kokonaisuudessaan työnantajien valta-aseman vahvistamiseen työntekijöiden oikeuksien kustannuksella. Työntekijöille tarjoillaan jos jonkin näköistä keppiä ja heikennystä. Tätä työntekijöiden oikeuksia heikentävää pakettia hallitus kutsuu ”pohjoismaiseksi työmarkkinamalliksi”. Hallitusohjelman julkaisusta lähtien oli selvää, että näin räikeä epätasapaino kostautuu – ja niin on nyt käymässä, kuten lakot osoittavat.
Jatka lukemista ”Jättilakot uhkaavat – ja se on Purran ja Orpon syytä”