Eilisen kauhut, tämän päivän opetukset: Holokaustin muistopäivä

Holokaustin uhrien muistopäivää vietetään tänään Suomessa ensimmäistä kertaa. Muistopäivän tarkoituksena on muistaa Natsi-Saksan toisen maailmansodan aikana vainoamien ja murhaamien juutalaisten ja muiden uhrien muistoa.

Vierailin toissa kesänä Auschwitzissa, natsien brutaaleimmassa tuhoamisleireissä, jossa murhattiin karuimpien arvioiden mukaan jopa 1.5 miljoonaa ihmistä. Suurin osa murhatuista oli juutalaisia, mutta myös muita natsi-ideologian mukaan ”alempiarvoisiin rotuihin ja ihmisiin” kuuluvia, kuten romaneja, slaaveja, homoseksuaaleja ja kehitysvammaisia kuljetettiin teloitettavaksi massoittain kaikkialta Euroopasta.

Vaikka Auschwitzissa esillä oleva historia – kuten mm. teloitettujen pienten lasten säilötyt vaatteet – laittaa palan kurkkuun ja tekee vatsan kipeäksi koko vierailun ajaksi, on siellä käynti arvokasta ennen kaikkea siksi, että se pakottaa pohtimaan, olemmeko oppineet ihmiskuntana kamalista virheistämme.

Valitettavasti ympäri maailman on kasvavassa suosiossa poliittisia voimia, joissa on kaikuja vähemmistöjen marginalisointiin pyrkivästä retoriikasta ja päämääristä. Suomessakin on erittäin suurta kansansuosiota nauttivia eturivin vähemmistövastaisia poliitikkoja, jotka esimerkiksi vähättelevät holokaustia ja toisaalta samalla pyrkivät jatkuvasti normalisoimaan ja sallimaan sellaista retoriikkaa ja toimintaa, joka sopivassa maaperässä on todistetusti johtanut natsi-Saksassa tapahtuneisiin vähemmistöjen mielivaltaisiin ja systemaattisiin joukkotuhontoihin.

Natsi-propagandassa juutalaisista leivottiin syyllisiä huonoon taloustilanteeseen. Heitä kutsuttiin ”loisiksi” ja heidän peloteltiin ottavan vallan Euroopassa. Täsmälleen samaa retoriikkaa kohdistetaan 2020-luvun maailmassa tiettyihin vähemmistöihin.

Auschwitz-vierailijoita muistutetaan heti Arbeit Mach Frei -portin jälkeen George Santayanan sanoin, että ”ne, jotka eivät tunne historiaa, ovat tuomittuja toistamaan sitä”. Tämä on mielestäni Auschwitzin tärkein oppitunti: ääriajattelu voidaan saada leviämään nopeasti ja mistä tahansa vähemmistöistä saa leivottua syntipukin helposti.

Holokausti on synkimpiä ihmiskunnan historian hetkiä, jonka ei koskaan saa toistaa itseään.