Sherin Khankan- Pohjolan ensimmäinen naisimaami

Pohjolan ensimmäinen naisimaami Sherin Khankanin luennoilla Helsingin yliopistolla.

Tänään minulla oli ilo ja kunnia tavata pohjoismaiden ensimmäinen naispuolinen imaami, Sherin Khankan ja kuulla hänen ajatuksiaan islamin uskontoon liittyen. Sherin Khankan on syyrialais-suomalainen ja on asunut koko ikänsä Tanskassa. Sherin on uudelleen tulkinnut Koraania feminismin näkökulmasta sekä laatinut yhdeksän muslimiuudistuksen teesiä, jotka pohjautuvat islamilaiseen oikeusperiaatteeseen. Hän on myös perustanut Kööpenhaminaan Marjam-moskeijan, jota johtaa naiset.

Khankanin 9 muslimiuudistuksen teesiä
1. Naisjohtajat ja naisimaamit islamilaiseen maailmaan
2. Musliminaisille oikeus uskontojen välisiin avioliittoihin
3. Tasavertainen oikeus islamilaiseen avioeroon sekä naisille, että miehille
4. Koraanin uudelleentulkitseminen keskittyen sukupuolten väliseen tasa-arvoon
5. Pluralismin edistäminen islamissa
6. Seksuaalivähemmistöjen oikeuksien edistäminen
7. Taistelu tyttöjen sukupuolielinten silpomista vastaan
8. Taistelu vihapuhetta vastaan
9. Hengellisen polun löytäminen islamin sisällä

Kannatan Sherinia ja hänen ajatteluaan, sillä hänen arvomaailma on hyvin lähellä omaa arvomaailmaani. Patriarkaatti ei koske pelkästään islamia, vaan myös kristinuskoa, juutalaisuutta ja muita uskontoja. Jotta saadaan parempi maailma, meidän kaikkien pitää tehdä työtä tasa-arvon eteen. Työ on ensisijaisesti aloitettava omasta yhteisöstä. Meidän liberaalimuslimien pitää nostaa ääntämme yhteiskunnalliselle tasolle, luoda vaihtoehto nykyiselle patriarkaaliselle islamilaiselle rakenteelle sekä vaikuttaa muslimiyhteisöjen epäkohtiin sisältäpäin. Meidän pitää itse ryhtyä vaalimaan tasa-arvoa sekä kitkeä ääriajattelu ja islamofobia.

Imaami Sherinin mukaan: ”Jos muslimit hieman perehtyisivät Koraaniin, he ymmärtävät, että naispuoliset imaamit ovat osa islamilaista perinnettä, eikä se ole nykyajan feministien keksintö.”
Hei muslimiystävät! Nyt on aika tasapainottaa valtarakenteita! Me ihmiset tarvitsemme puhtautta ja aatteellisuutta, ei ahtautta ja puutteellisuutta!