Suomi joko kansainvälistyy tai näivettyy

Suomessa pitää tehdä valinta: valitsemmeko kansainvälistymisen vai taantumisen tien. Ja tämä valinta pitää tehdä nopeasti.

Suomen heikkenevä väestönkasvu ja ikääntyvä väestörakenne ovat synnyttäneet dramaattisen ongelman työvoiman saatavuudelle ja talouden kestävyydelle. Koko hyvinvointiyhteiskunnan perusta on vaarassa, ellemme saa tänne lisää ihmisiä, jotka kotoutuvat maahamme ja panoksellaan ovat rakentamassa hyvinvointivaltiota myös tuleville sukupolville.

Suomessa pitää nyt tehdä päätös, haluammeko olla ulkomailta tänne muuttaville houkutteleva kohde vai emme. Tällä hetkellä Suomi ei ole aina erityisen houkutteleva maa ja syy tälle löytyy omista toimintamalleistamme ja nihkeästä suhtutumisesta ulkomaiseen väestöön. On aivan turha kuvitella, että voimme jatkaa nihkeinä nurkkapatriootteina ja olla yhtä aikaa kiinnostava työperäisen maahanmuuton kohde. Kiinnostavat kohdemaat – Alankomaat, Sveitsi ja jopa Tanska – ovat aidon kansainvälisiä, jollaiseksi meidänkin pitäisi mielestäni myöskin pyrkiä.

Jatka lukemista ”Suomi joko kansainvälistyy tai näivettyy”

Kokoomuksen takinkääntö huumeiden käyttöhuonekysymyksessä jatkuu

En tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa. Kokoomuksen kansanedustajien takinkääntö huumausaineiden käyttöhuoneiden kohdalla on saavuttanut jo tragikoomiset mittasuhteet. Esimerkiksi kansanedustajat Henrik Vuornos ja Martin Paasi ilmoittivat eduskuntavaalikoneessa kannattavansa käyttöhuoneita. Kun eduskunnassa oli mahdollisuus tehdä sanoista tekoja, he äänestivät käyttöhuonekokeilua vastaan. Ja nyt, vain pari viikkoa myöhemmin, samat nimet ilmaisevat jälleen vaalikoneessa kannattavansa käyttöhuoneita.

Politiikka ei voi olla pelkkää vaalikoneisiin sopivaa sanahelinää. Kansalaisilla on oikeus odottaa, että heidän edustajansa seisovat sanojensa takana ja tekevät päätöksiä, jotka perustuvat tietoon, eivät mielikuviin tai pelkoon. Huomautin jo eduskuntaäänestyksen jälkeen, että jos kokoomuksen edustajat olisivat pitäneet vaalikonesanansa, Suomessa olisi viimein otettu askel kohti humaanimpaa ja tutkittuun tietoon perustuvaa huumepolitiikkaa moralisoinnin ja stigmatisoinnin sijaan.

Suomen huumausainepolitiikka on epäonnistunut. Joka viikko huumeisiin kuolee viisi ihmistä. Moni heistä on nuori, ja alle 25-vuotiaiden huumekuolemissa Suomi on Euroopan synkin maa. Silti keskustelu pyörii yhä enemmän ideologian ja moralisoinnin kuin tutkittuun tietoon perustuvan päätöksenteon ympärillä.

Jatka lukemista ”Kokoomuksen takinkääntö huumeiden käyttöhuonekysymyksessä jatkuu”

Ruanda-malli on epäinhimillinen miljardiluokan turvallisuusriski

Ruanda-mallista maalataan populistisesti aivan liian ruusuista kuvaa, vaikka totuus on ihan jotain muuta.

Inhimillinen ulottuvuus on tietysti keskeisin Ruanda-mallin ongelmista. Tiedän, ettei kaikkia vaivaa mallin inhimilliset ongelmat kovin paljoa. Mutta toivoisin, että edes mallin järjettömistä kustannuksista ja turvallisuusriskeistä puhuttaisiin rehellisesti.

Esim. Iso-Britannialle Ruanda-malli maksaa yhtä turvapaikanhakijaa kohden noin kaksi miljoonaa euroa. Suomeen saapuu turvapaikanhakijoita tyypillisenä vuonna noin 5000, joten veronmaksajille tämä malli maksaisi karkeasti arvioituna 10 miljardia. Tämä tarkoittaisi valtionvelan tuplaamista.
Jatka lukemista ”Ruanda-malli on epäinhimillinen miljardiluokan turvallisuusriski”