Suomi: kaivosteollisuuden kehitysmaa

Maaperän rikkaudet ilmaiseksi ulkomaille, ympäristöhaitat ja luontotuho Suomeen. Onko tämä todella Suomen kaivosstrategia?

On vaikea käsittää, miksi me sallimme ulkomaisten kaivosyhtiöiden viedä maamme mineraalirikkaudet lähes ilmaiseksi. Samalla annamme kaivosyhtiöiden tuhota arvokasta suomalaista luontoa – jopa luonnonsuojelualueita, joilla elää kymmeniä uhanalaisia kasvi- ja eläinlajeja. Tämä ei ole vain kestämätöntä ympäristöpolitiikkaa, vaan myös vastuuttoman halpaa resurssien myymistä ja kansallisidentiteetin romuttamista.

Eilen kerrottiin, että EU haluaa pikavauhtia kaivoksen Sodankylässä sijaitsevalle luonnon­suojelu­alueelle. Kyseinen luonnonsuojelualue on valtava luonnontilainen aapasuo, maisemiltaan ainutlaatuinen monimuotoisuuden keskittymä, jolla polskivat mm. erittäin uhanalaiset suokukot ja tukkasotkat. Hankkeen omistajataho on ulkomaisomisteinen kaivosjätti. Tämä tarkoittaisi, että Suomen osaksi jäisi omistaa tuhottu luonnonsuojelualue, ulkomaille menisi hankkeen hyödyt.

Jatka lukemista ”Suomi: kaivosteollisuuden kehitysmaa”

Vihreä siirtymä on vientimahdollisuus, jota Suomen ei kannata tyriä

Suomi elää viennistä. Julkisen talouden tasapainottaminen jää haaveeksi ilman menestyksekästä tavaroiden ja palveluiden vientiä Suomesta maailmalle. Samaan aikaan on tiedossa, että ilmastonmuutoksen hillintä ja luontokadon pysäyttäminen edellyttävät mittakaavaltaan massiivisia investointeja maailmanlaajuisesti. Vihreä siirtymä tarkoittaa käytännössä uutta teollista vallankumousta pois fossiilitaloudesta, ja se tietää valtavaa kysyntää kestäville ratkaisuille.

Suomalaisyritysten yhteenliittymä Climate Leadership Coalition yhdessä konsulttiyhtiö Boston Consulting Groupin kanssa onkin arvioinut vihreän siirtymän olevan Suomelle jopa sadan miljardin vientimahdollisuus. Se on samaa kokoluokkaa kuin nykyinen vienti kokonaisuudessaan. Mahdollisuuksia löytyy esimerkiksi akkuteollisuudessa, teollisuuden dekarbonisaatioteknologiossa, edistyneissä biojalosteissa ja kasviproteiineissa. Kehittämällä, tuottamalla ja viemällä skaalautuvia ilmastoratkaisuita Suomi voi olla paljon kokoaan suuremmassa roolissa ilmastonmuutoksen hillinnässä – ja hyötyä edelläkävijänä siitä huimasti.

Jatka lukemista ”Vihreä siirtymä on vientimahdollisuus, jota Suomen ei kannata tyriä”

Ilmasto- ja ympäristöpolitiikasta on tullut talouspolitiikan kovaa ydintä.

Vihreä vienti on uusien arvioiden mukaan Suomelle jopa 100 miljardin mahdollisuus. Se on yhtä paljon kuin koko nykyisen tavara- ja palveluviennin arvo.

Vierailin tällä viikolla vientiteollisuuden seminaarissa. Kemianteollisuus, Teknologiateollisuus ja jopa Metsäteollisuus eivät muusta puhuneetkaan kuin vihreän siirtymän mahdollisimman nopeasta toteutuksesta, jotta Suomen teollisuus olisi vihreän talousvallankumouksen voittaja.

Edelleen kuitenkin politiikassa kuulee jatkuvasti, että ”kiilusilmäinen ilmasto- ja ympäristöpolitiikka” karkottaa yritykset pois Suomesta. Siis asiahan on juuri päinvastoin. Suomen yrityskenttä vaatii poliitikoilta kunnianhimoisempaa ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa, jotta suomalaisten yritysten menestysedellytykset olisivat mahdollisimman hyvät.

Jatka lukemista ”Ilmasto- ja ympäristöpolitiikasta on tullut talouspolitiikan kovaa ydintä.”