Hallituksen puheet velkalaivasta ja huolet EU:n tarkkailuluokasta katosivat sitten yhdessä yössä. Nyt alennetaan veroja velaksi aivan kuin julkisessa taloudessa olisi ylimääräistä jakovaraa. On irvokasta nähdä nyt Purran, Orpon ja muiden hallituspuolueiden edustajien riemuitsevan siitä, että julkista taloutta heikennettiin juuri lisää miljardeilla.
Toivon sydämestäni, että Purran ja Orpon täyskäännös toimii. Ehkä ensimmäistä kertaa ikinä kokoomuslainen trickle-down teoria tuottaa tuloksia ja taloustieteellinen tutkimusnäyttö on väärässä. Nimittäin, jos nämä päätökset eivät tuotakaan kasvua, ne ajavat Suomen talouden aivan katastrofaaliseen tilaan muutamassa vuodessa.
Hallituksen täyskäännös herättää syystäkin hämmennystä. Kaksi vuotta on jankutettu sitä, kuinka julkisen talouden liikkumavara on niin olematon, että säästölinja on ollut ainoa vaihtoehto. Nyt onkin varaa kasvattaa pysyviä alijäämiä yli kaksi miljardia tilanteessa, jossa alijäämät ovat valmiiksi jo yli kymmenen miljardia per vuosi. Vertailun vuoksi on hyvä muistuttaa, että huonosta taloudenpidosta paljon kritiikkiä saaneen edellisen hallituksen loppukaudella alijäämä oli vain noin puoli miljardia.
Haluaisin olla optimistinen, mutta eipä hallituksen lupaamat toimet ole aiemminkaan tuottaneet tulosta. Rajut työntekijän asemaa heikentäneet työmarkkinareformit piti tuoda 100 000 työpaikkaa lisää, mutta saatiinkin saman verran uusia työttömiä. Sosiaaliturvaleikkausten piti ajaa ihmisiä työnsyrjään kiinni, mutta saatiinkin toimeentulotuen saajamäärät ja asunnottomuus historialliseen kasvuun.
Kuvaavaa on, ettei optimismia ole oikein kenelläkään muullakaan. Taloustieteilijät ja esim. Suomen kasvun kannalta aivan kriittinen startup-yhteisö ovat olleet todella kriittisiä hallituksen toimille. Hekin sanovat, että nyt pelataan suuryritysten pussiin uhkapeliä koko Suomen hyvinvointivaltion kantokyvyn osalta. Kyynikko voisi ajatella, että ehkä tämä on kokoomuksen tavoitteiden mukaista politiikkaa?