Some-sananvapauskeskustelu on mustavalkoisuuden ja kaksoisstandardien ruumiillistuma

Olen asunut puolet elämästäni maassa, jossa ihmisillä ei ole sananvapautta. Siksi on aina hieman hämmentävää ja koomistakin, kun Suomessa joku väittää, että ”sananvapautta ei enää ole” tai ”mitään ei saa enää sanoa”.

Olen myös hämmentyneenä seurannut viimeaikaista keskustelua some-alustoista ja sananvapaudesta. Erityisen tärkeää some-alustojen ”sananvapaus” vaikuttaisi olevan etenkin niille, jotka haluaisivat vapaasti levittää mahdollisimman laajalle ja voimallisesti rasistisia, maalittavia sekä henkilöitä tai väestöryhmiä solvaavia viestejä. Näiden ”sananvapausabsolutistien” mielestä demokratia voi toimia vain, jos somessa kaikki on sallittua.

Uskon vahvasti, että monen sananvapauskäsitykseen ei kuitenkaan istu esimerkiksi se, että some-alustoilla levitetty vihapuhe ja valeuutiset ovat todistetusti johtaneet esimerkiksi Myanmarissa etnisiin puhdistuksiin. Vai onko etnisiin puhdistuksiin johtava some-lietsonta demokratian toteutumista jonkun ”sananvapausabsolutistin” mielestä? Entä tulisiko some-alustoilta kieltää esimerkiksi vaikkapa pomminteko-ohjeiden julkaisu, vaikkei se olekaan rikoslaissa kiellettyä? Yllättävän moni ”sananvapausabsolutisti” haluaa sittenkin myös mm. tällaisen sisällön pois somesta. Listaa voisi jatkaa pidemmällekin…

Jatka lukemista ”Some-sananvapauskeskustelu on mustavalkoisuuden ja kaksoisstandardien ruumiillistuma”

Orpo ja Purran tilinpäätös: järkyttävät 15.24 miljardia uutta velkaa

Valtio otti viime vuonna hengästyttävät 15.24 miljardia uutta velkaa. Tämä näkyy Valtionkonttorin toissa päivänä julkaisemista tilastoista. Vastaavaa uutta velkamäärää ei ole nähty kuin 1990-luvun lamassa ja koronapandemian pahimpana vuotena.

Orpon ja Purran ensimmäisen budjettivuoden velanotto ylittää koronapoikkeusvuosi lukuun ottamatta reilusti kaikki edellisen hallituskauden vuodet. Vain pahimpana koronavuonna velkaannuttiin enemmän – mutta Orpon ja Purran 15.24 miljardin viime vuoden uusi velka ei jää edes kovinkaan paljoa tuostakaan jälkeen.

Edellistä hallitusta moitittiin (osin syystäkin) holtittomasta velanotosta. Kokoomus, perussuomalaiset sekä media olivat toistuvasti julistamassa, millaista ”velkapommia” tuolloin kasattiin. Missä ovat nyt kirkuvat kirjoitukset, kun Orpo ja Purra ottavat miljardikaupalla enemmän velkaa?

Jatka lukemista ”Orpo ja Purran tilinpäätös: järkyttävät 15.24 miljardia uutta velkaa”

Purra on väärässä: pienet tuloerot eivät ole ongelma vaan talouskasvun lähde

Valtiovarainministeri Purra väitti tänään blogikirjoituksessaan, että Suomen ”liian pienet tuloerot ovat ongelma”. ”Liian pienet tuloerot ovat ongelma” -väite kuuluu nykytutkimuksen valossa niihin ihan samoihin tatcherilaisiin ja reaganilaisiin voodoo-talousteorioihin kuin trickle-down-ilmiöt ja Lafferin käyrät, joihin vedoten usein perustellaan leikkauksia, jotka tekevät vähäosaisten elämästä mahdollisimman kurjaa.

Suomen talouden ongelmien syy ei ole liian pienissä tuloeroissa. Keskeiset syyt haasteisiimme löytyvät vanhenevasta väestöstä, joka pienentää työvoiman kokoa ja kasvattaa palvelutarvetta, kuten terveydenhuoltoa ja hoivaa. Vanheneva väestö tekee investoinnit vähemmän houkutteleviksi ja rajaa yritysten mahdollisuutta kasvaa. Nämä ovat ne asiat, jotka tulisi ratkoa talousongelmien korjaamiseksi.

Mm. OECD:n ja IMF:n tutkimusten mukaan tasainen tulonjako lisää talouskasvua – eli juuri päinvastoin kuin Purra esittää. Tämä johtuu siitä, että talouskasvun synnyttävä yritystoiminta edellyttää vakaata investointimaaperää, jonka tasaisen tulonjaon tuoma yhteiskuntarauha takaa. Lisäksi tasaisen tulonjaon maissa koko yhteiskunnan osaamispotentiaali saadaan optimaalisesti käyttöön, kun varallisuus ei määrää ihmisen mahdollisuuksia. Epätasaisen tulonjaon maissa vähäosaisten potentiaali menetetään. Suomen pankki on kirjoittanut jo monta vuotta sitten hyvää analyysin tasaisen tulon jaon ja talouskasvun positiivisesta yhteydestä kertovasta tutkimuksesta.

Jatka lukemista ”Purra on väärässä: pienet tuloerot eivät ole ongelma vaan talouskasvun lähde”