Suomella on takana loistava menneisyys ja edessä upea tulevaisuus

Suomi on maa, jolla on takana loistava menneisyys ja edessä upea tulevaisuus. Vaikka kohtaammekin nyt haasteita, tässä maassa on paljon hienoja asioita, joista kannattaa pitää kynsin ja hampain kiinni.

En vain ole aivan varma, jakavatko kaikki enää näkemystä tämän maan hienouksista. On paljon tahoja, joiden populistisessa sanomassa mikään tässä maassa ei vaikuta olevan hyvin tai puolustamisen arvoista. Heidän mukaansa työtä tekevä ja opiskeleva kansa on laiskaa ja ylimielistä, suomalainen luonto turhaa, vapaa tiede uhka turvallisuudelle, suomalainen kulttuuri tarpeetonta luksusta, tasa-arvo ”woketusta”, media täynnä valehtelijoita, yrityselämä aikaansaamatonta ja hyvinvointiyhteiskunta painajaismaista sosialismia. Vaikka juuri nämä asiat ovat loistavan menneisyytemme kivijalka.

Jatka lukemista ”Suomella on takana loistava menneisyys ja edessä upea tulevaisuus”

Suomi joko kansainvälistyy tai näivettyy

Suomessa pitää tehdä valinta: valitsemmeko kansainvälistymisen vai taantumisen tien. Ja tämä valinta pitää tehdä nopeasti.

Suomen heikkenevä väestönkasvu ja ikääntyvä väestörakenne ovat synnyttäneet dramaattisen ongelman työvoiman saatavuudelle ja talouden kestävyydelle. Koko hyvinvointiyhteiskunnan perusta on vaarassa, ellemme saa tänne lisää ihmisiä, jotka kotoutuvat maahamme ja panoksellaan ovat rakentamassa hyvinvointivaltiota myös tuleville sukupolville.

Suomessa pitää nyt tehdä päätös, haluammeko olla ulkomailta tänne muuttaville houkutteleva kohde vai emme. Tällä hetkellä Suomi ei ole aina erityisen houkutteleva maa ja syy tälle löytyy omista toimintamalleistamme ja nihkeästä suhtutumisesta ulkomaiseen väestöön. On aivan turha kuvitella, että voimme jatkaa nihkeinä nurkkapatriootteina ja olla yhtä aikaa kiinnostava työperäisen maahanmuuton kohde. Kiinnostavat kohdemaat – Alankomaat, Sveitsi ja jopa Tanska – ovat aidon kansainvälisiä, jollaiseksi meidänkin pitäisi mielestäni myöskin pyrkiä.

Jatka lukemista ”Suomi joko kansainvälistyy tai näivettyy”

Jättilakot uhkaavat – ja se on Purran ja Orpon syytä

Jättimäiset lakot uhkaavat taas Suomea – ja se on Orpon ja Purran hallituksen syytä.

Lakot ovat suora seuraus siitä, kun hallitus päätti ideologisista syistä sotkea työmarkkinoiden tasapainon tuomalla lakiin joukon työntekijän asemaa heikentäviä uudistuksia. Nyt työntekijäpuoli – aivan oikeutetusti – pyrkii parantamaan asemaansa työehtoneuvotteluissa.

Koska tämä kirjoitukseni on hyvin kriittinen Orpon hallituksen toimia kohtaan, aloitetaan se toteamalla, että jaan hallituksen tavoitteen tuoda uudistuksia ja joustoja Suomen työmarkkinoille. Kirjoitin jo esimerkiksi ennen eduskuntavaaleja, että työnteon kannustimia on parannettava ja työllistämisen esteitä on purettava. 1960-70-luvuilta peräisin olevat rakenteet eivät monellakaan tapaa mukaudu 2020-luvun tarpeisiin ja niitä on syytäkin uudistaa. Tässä hallitus on aivan oikeassa.

Mutta hallituksen keinot ovat olleet poikkeuksellisen huonoja. Hallituksen työmarkkinalinja on perustunut lähes kokonaisuudessaan työnantajien valta-aseman vahvistamiseen työntekijöiden oikeuksien kustannuksella. Työntekijöille tarjoillaan jos jonkin näköistä keppiä ja heikennystä. Tätä työntekijöiden oikeuksia heikentävää pakettia hallitus kutsuu ”pohjoismaiseksi työmarkkinamalliksi”. Hallitusohjelman julkaisusta lähtien oli selvää, että näin räikeä epätasapaino kostautuu – ja niin on nyt käymässä, kuten lakot osoittavat.

Jatka lukemista ”Jättilakot uhkaavat – ja se on Purran ja Orpon syytä”